Úvěr na bydlení

30.07.2020 /

Pořídit si vlastní bydlení znamená skutečně zodpovědně se rozhodnout, jak jej budete financovat. Vyřízení úvěru je pro mnoho lidí jasnou volbou. Vybrat si můžete jak hypotéku, tak je zde možnost čerpat řádný nebo překlenovací úvěr ze stavebního spoření. Jaké má tento produkt výhody?

Co se týče rodinných financí, mělo by tam stavební spoření mít jasné a velmi důležité místo. Uzavřít smlouvu je možné sobě i dětem. Díky pravidelnému spoření jim umožníte v dospělosti čerpat výhodný úvěr na pořízení vlastního bydlení. Spoření je výhodné také díky státní podpoře. Státní podpora je nastavena tak, že každý rok získáte 10 % z částky (max. 2 000 Kč) navíc. Vzhledem ke složitějšímu vyřízení hypotéky i jejím podmínkám stoupá počet žadatelů o úvěr na bydlení ze stavebního spoření. Úvěrem ze stavebního spoření lze plně financovat nákup bytu nebo domu.

Stoupající úrokové sazby

Úrokové sazby u hypoték nepravidelně stoupají nebo klesají, podle toho jak ČNB zvyšuje či naopak snižuje repo sazbu. Uzavřením smlouvy o stavebním spoření je možné si zajistit výhodnou úrokovou sazbu pro čerpání budoucího úvěru. Stavební spořitelny totiž často již při sjednávání smlouvy informují klienta o tom, s jakou úrokovou sazbou mohou v budoucnu počítat. Hypotéky naopak na změny reagují velmi rychle právě změnou úrokových sazeb.

Možnost kombinace smluv

Smlouvu o stavebním spoření může mít uzavřenou každý člen domácnosti. Během splácení řádného úvěru je možné poslat kdykoliv mimořádnou splátku úvěru nebo řádný úvěr předčasně splatit celý, ale je potřeba vždy o tomto kroku stavební spořitelnu informovat. Abyste mohli čerpat řádný úvěr ze stavebního spoření, musíte mít naspořeno alespoň 40 % z cílové částky a spořit minimálně 2 roky. K penězům se můžete dostat i dříve díky překlenovacímu úvěru. Následně dospoříte požadovanou částku a splácíte úroky. Úroková sazba je u řádného úvěru ze stavebního spoření garantovaná po celou dobu splácení.

Odečtěte si úroky z daní

Zaplacené úroky během roku na smlouvu o stavebním spoření vám sníží daňový základ. Musíte dodržet podmínku řešení bytové situace podle § 15 zákona o dani z příjmu. Od základu daně si můžete odečíst zaplacené úroky a to až o 300 000 Kč. Daňový odpočet lze uplatnit jednou ročně při zúčtování daní zaměstnavatelem nebo v daňovém přiznání. Stavební spořitelna zašle klientovi s předstihem potvrzení, které se přikládá k daňovému přiznání nebo jej předáte mzdové účetní.

Peníze na rekonstrukci

Úvěr ze stavebního spoření je ideálním řešením v případě, kdy potřebujete rekonstruovat bydlení nebo jej vylepšit, napojit na veřejné sítě nebo chcete splatit členský vklad do družstva. Pro částky do limitu není potřeba ručit nemovitostí a úroková sazba je srovnatelná s úrokovými sazbami u spotřebitelských úvěrů na cokoliv. Hlavní výhodou je, že u úvěru ze stavebního spoření můžete splácet delší dobu, díky tomu máte nižší splátku. Také vyřízení samotného úvěru je zpravidla velice rychlé. Uzavřít úvěr o stavebním spoření má smysl i pro ty, kdo jsou v předdůchodovém věku a touží po zmodernizování svého stávajícího bydlení.

Autor příspěvku:

Google+