8 tipů na látkové dekorace nejen na podzim

31.08.2020 /

Zapomeňte na fádní dekorace z prodejen s bytovými doplňky. Ušijte si vlastní bytové doplňky, které zútulní váš interiér raz dva.

Barevný povlak na polštář

Nejjednoduším způsobem, jak využít dekorační látku, je ušití povlaků na polštářky. Jelikož existuje nabídka sezónních látek, která reaguje na všechny velké události (jako jsou Vánoce, Velikonoce a změna ročního období), můžete dekorační polštářky v obývacím pokoji převlékat podle aktuálního období. Nemusí jít nutně o tištěnou látku; své udělá také symbolická barva, například pastelově zelená se žlutou přivítají jaro, temně zelená s vínovou je spojená s Vánoci, červená s oranžovou zase připomíná barvy podzimního listí. Ti odvážnější a svéhlavější si mohou pohrát s barvami po svém. Potřebujete k tomu 100% bavlněnou látku a prášek s názvem Duha nebo bělidlo na prádlo.

Sezónní závěsy

Možná jste zvyklí mít doma závěsy ve stále stejném dekoru, napadlo vás ale, že je možné použít sezónní barvy k doladění celého interiéru? Ani závěsy by tedy neměly vyčnívat. Můžete si pořídit několik setů v různých barvách, kdy se sejde víc ladících předmětů zároveň. To znamená, že ve chvíli, kdy si pověsíte na garnýže vánoční závěsy, můžete je doplnit vánočními povlaky, dekami a dalšími drobnostmi. Dekorační látky jsou silnější, takže vám navíc v případě potřeby dobře zatemní prostor.

Sezónní závěsy

Patchwork

Patchwork je technika skládání kousků látky v jeden velký celek. Sežeňte si několik odstřižků, vatelín a velký kus látky jako podklad a můžete se pustit do díla. Patchwork působí útulně a vesele, skvěle podtrhne podzimní rustikální pohodu u krbu, ideálně v dřevěném interiéru nebo v bytě, kde často hoří vonné svíčky. Technikou patchworku můžete vyrobit deku, přehoz, kobereček nebo opět polštářové povlaky.

Patchwork

Věnce s látkovými květinami

Kytičkami ušitých z drobných kousků látek můžete ozdobit věnec z proutí, nebo jehličí, případně jiných materiálů. Látkové květy je možné naroubovat na jakýkoli svátek. V zimě se můžete pokusit i o sněhové vločky. Květinami z barevných látek je možné zkrášlit i květináč plný chvojí, sušeného obilí nebo zelených bylinek, jako je třeba tymián.

Barevné ubrousky, prostírání a utěrky

K hezkému ubrusu můžete vyrobit ladící prostírání z pevné látky, zajímavější bude ale vyrobit ladící látkové ubrousky, které jsou nejenom ekologické, ale také originální. Jakákoli slavnostní tabule bude jedinečná se sezónními motivy na látce podle vašeho vkusu. Pokud používáte bílé ubrusy, můžete ušít i čtvercový naperon, který umístíte doprostřed stolu, nebo stolní běhoun. V těchto případech nemusíte být fanoušky barevných “úletů”, hezky působí čistý len nebo látka jemu podobná.

Barevné ubrousky, prostírání a utěrky

Potahy na židle

Jsou vaše židle staré a okoukané? Nemusíte nutně sahat po brusce a laku. Zkuste jim vyrobit potahy, kterými překryjete celou židli a tak můžete opět libovolně měnit jejich design, jak se vám zamane. Pokud si netroufáte na celý potah, vyrobte si prošívané podsedáky, které zajistí pohodlné sezení i na tvrdých židlích.

Látkoví vánoční skřítci

Dodejte vašim vánočním oslavám trochu mrazivého tajemna tím, že do prostoru umístíte vánočního skřítka. Postavička s vysokou špičatou čepicí, z níž vykukuje velký bambulatý nos a dlouhý plnovous, se stala hitem svátků už před několika lety a stále se těší velké oblibě. Roztomilá figurka nosáče navíc může sedět jen tak mimochodem na vaší knihovně, z níž bude ve vzduchu houpat dlouhými nohami v pruhovaných ponožkách.

Vonné pytlíčky

Máte rádi vůni sušených bylinek? Přiveďte si ji domů díky sáčkům s vonnými bylinnými směsmi. Drobné látkové pytlíčky naplňte polštářovou výplní s trochou bylinek, nebo pouze bylinkami. Vhodná je k těmto účelům levandule, máta nebo heřmánek. Pytlíček může viset v prostoru, nebo v případě levandule i ve skříni jako odpuzovací prostředek proti šatním molům. Pokud chcete pytlíčkem odlákat moly v kuchyni, naplňte sáček sušeným chmelem.

Autor příspěvku:

Google+