Jak zařídit byt podle Feng Shui?

28.08.2020 /

Chcete se ve vašem domově cítit opravdu příjemně? Pomozte si drobnými vylepšováky čínského starodávného učení o štěstí a domácí pohodě.

Dělení zón podle feng shui

Prostory se oddělují ve feng shui na několik zón. Mluvíme jak o každé místnosti, kde se pohybujeme, tak o bytu jako celku. Ve středu místnosti se nachází zóna štěstí, u dveří zóna kariéry. U pravé stěny, přibližně ve středu, se nachází zóna kreativity.

Jak zóny ovlivňují náš život? Promítají to, co v životě chceme a pořádek v těchto částech místnosti pomáhají rozvoji dané oblasti v životě. Například pokud si chcete přivolat do života lásku, probádejte stav pravého vzdálenějšího rohu ode dveří. Můžete do něj umístit svíčky, fotky milované osoby, hodně červené a růžové barvy, které jsou spojeny s vášní a srdečními záležitostmi. V této oblasti by neměly být umístěny sušené květiny a ostré předměty. U levé stěny najdete oblast rodiny a ve vzdálenějším levém rohu zase oblast financí. Levý bližší roh se zase zabývá odpočinkem, ale také vzděláním. Udržujte všechny tyto zóny čisté a uklizené; znamená to však, že je ke štěstí třeba udržet celý byt čistý a bez haraburdí. Už to tak vypadá.

Podívejme se, čím byste se měli zabývat v konkrétních místnostech.

Koupelna podle feng shui

Udržet v čistotě koupelnu se zdá být jednoduché, ale není tomu tak. Někdy máme pocit, že koupelna je samočistící a že slouží k odkládání špinavého a nepotřebného. Častým nešvarem koupelen je hromadění haldy oblečení a mycích prostředků. Mnohdy odložíme špinavé oblečení před sprchou a už se pro něj nevrátíme.

K uložení chemikálií a čistidel mohou sloužit skříňky pod umyvadlo. Na špinavé prádlo si pořiďte vyšší proutěný nebo plastový koš. Čisté ručníky můžete umístit do vyššího úzkého regálu, avšak je nutné udržovat je složené a nedělat v regálech a skříňkách chaos.

Kuchyň v rovnováze

I zde samozřejmě čistota hraje roli, o tom není nutné znovu mluvit. Avšak používejte jen skutečně použitelné nádobí. Negativní energii přivádí nahromaděné předměty, nejen pomůcky na vaření, jež nepoužíváte, ale také přehnaně velké zásoby jídla.

Zbavte se všeho slepeného, otlučeného, děravého. Nenechávejte si hrnky bez ucha na tužky a jiné drobnosti. Takové odkládací nádoby zase jen vytváří  nepořádek. Zásadní věcí je schování nožů; nože umístěné na pracovní ploše nebo pověšené nad ní vytváří napětí v místnosti. Stejně tak schovejte do linky všechno nádobí. Hrnce a pánve rozmístěné po místnosti vytváří pocit chaosu. Z očí schovejte i odpadkový koš.

Podle feng shui se doporučuje do kuchyně umístit dřevěný stůl. Příjemný pocit z večeře nebo oběda navodí židle, jejichž opěradlo zakrývá celá záda.

Obývací pokoj

V obývacím pokoji potřebujeme příjemné relaxační barvy, což se velice těžce specifikuje, neboť obývací pokoj vždy slouží v rodině k odlišným účelům. Záleží také na postavení oken proti slunci; v slunných pokojích použijte chladnější barvy, v tmavých a odstíněných se nebojte jít do zářivějších. Ačkoli primárním účelem obývacího pokoje byl rozhovor s hosty nebo rodinou, sezení je dnes otočené k televizoru ve středu místnosti. Televize by rozhodně dominovat neměla. Sezení je ideální natočit proti sobě navzájem (tedy křesla a pohovky) ideálně kolem stolku. Co nejméně sezení stavte zády ke dveřím, vytváří v místnosti nepříjemné klima a taky se rychleji dostanete s občerstvením ke stolu. Elegantně působí kožená sedačka; je útulná a hřejivá.

Obecné rady

Květiny se špičatými listy nestavte k posteli, ale můžete je umístit poblíž elektrozařízení, abyste rozpustili elektrický smog. U postele byste obecně neměli mít ostré předměty, a to ani tužky, štětce, už vůbec ne nože. Ideální proto je oddělit pracovní a spací část bytu.

Neuchovávejte v bytě sušené květiny. Jsou již mrtvé a nedodávají vám tu správnou energii. Podobně se v prostoru chovají rozbité předměty, a to nejen elektronika, ale také potlučené nádobí nebo slepené hrnečky. Přitahují do domu bídu a utrpení. Pozor si dejte u jakýchkoli odložených věcí. Neschraňujte kvanta haraburdí, protože je pak jednoduché udržovat špínu a nečistoty, které škodí vašemu zdraví i vaší duchovní rovnováze.

Autor příspěvku:

Google+