S tuhou zimou se zvyšuje spotřeba plynu. Jak v těch největších mrazech ušetřit za topení?

01.02.2021 /

Zatímco konec roku a vánoční svátky byly na blátě, nový rok přinesl pořádnou zimu. Na horách napadlo i padesát centimetrů sněhu a teploty už spadly pod mínus dvacet. Sněhová nadílka potěšila hlavně děti, ten, kdo se ale v domě stará o teplo rodinného krbu, už takové nadšení nesdílí. Ladovská zima se totiž výrazně podepíše na spotřebě plynu.

Mít doma teploučko a přes okna pozorovat tu mrazivou krásu, komu by se tohle nelíbilo? Často ale romantická idyla rázem končí při pomyšlení na roční vyúčtování plynu. Dá se vysokým účtům v takové chvíli vůbec zabránit?

 

Uberte na plynu a nepřetápějte domácnost

Tuhá, dlouhá a pořádně mrazivá zima se chtě nechtě podepíše na nákladech za topení. Chcete-li mít doma teploučko, je nutné počítat s vyšší spotřebou, a ta jde ruku v ruce i s vyššími účty. Pokud se tak děsíte, že na faktuře na vás vyskočí enormní doplatek za plyn, je nutné snížit teplotu v domě.

Pakliže patříte k té většině Čechů, kteří domácnost přetápí, bude pro vás snížení teploty jen ku prospěchu. Přetopený interiér škodí našemu zdraví, způsobuje dráždivý kašel, pocity ucpaného nosu i škrábání v krku, vysušuje pokožku a vede k únavě a žízni. A to je jen malý výčet všech zdravotních komplikací. Ideální teplota v domácnosti se tak pohybuje kolem 20 °C, nikoliv 24 °C, jak lze naměřit v mnoha českých interiérech.

 

Cenu nikdy neopomíjejte. S levnějším palivem za topení ušetříte

Nižší teplota je jediným opatřením, které ihned pomůže snížit vysoký účet za teplo, vše ostatní se projeví v nákladech až v budoucnu.

Máte pocit, že je plyn, elektřina nebo nakoupené uhlí a dřevo drahé? Co se tuhých paliv týká, nezbude vám nic jiného než zásoby ve sklepě spotřebovat a na další topnou sezonu si na cenu lépe posvítit. U plynu a elektřiny se nižší ceny dočkáte dříve, ale i tak to nemusí být ze dne na den. Je nutné najít výhodnějšího dodavatele a k němu přejít. Pokud u současné energetické společnosti máte podepsanou smlouvu na dobu určitou, počítejte buď se sankcemi za její předčasné ukončení, nebo s dlouhou výpovědní lhůtou. Jedná se o běžné praktiky, se kterými ani Energetický regulační úřad (ERÚ) nic nezmůže, pakliže byste ale měli pocit, že přeci jen výše pokuty je nepřiměřená, můžete se na ERÚ obrátit.

 

Zateplit už nestihnete, změnit dodavatele ano

Změna dodavatele vám pomůže mnohem rychleji než obecně doporučované rady typu zateplení, koupě nového kotle nebo výměna oken. Do těchto změn se v největších mrazech nejspíš pouštět nebudete, jedná se o časově i finančně velmi náročná opatření, na které je zapotřebí myslet zavčasu.

Aktuálně tak můžete vyměnit drahého dodavatele za levnějšího, a to s pomocí portálu www.plyn.co, kde nejen porovnáte ceny jednotlivých energetických společností, ale zároveň se dozvíte, co dalšího vám pomůže snížit spotřebu za plyn.

Autor příspěvku:

Google+