Jak vypadá správná zprostředkovatelská smlouva

31.05.2021 /

Zprostředkovatelská smlouva je první smlouvou, kterou s makléřem či realitní kanceláří podepíšete. Její znění může ovlivnit celou vaši spolupráci. Makléř se v ní totiž zavazuje k provádění odborné činnosti, která by měla být ve smlouvě detailně popsána. Majitel nemovitosti zase podpisem smlouvy potvrzuje vůli nemovitost prodat. Smlouva tedy chrání obě strany, za její porušení jsou stanoveny sankce.

Obsah písemné zprostředkovatelské smlouvy

Smlouvu doporučujeme vždy sepsat písemně. Neměly by v ní chybět tyto údaje:

  1. Přesná identifikace smluvních stran
  2. Označení a popis nemovitosti se všemi detaily
  3. Požadovaná kupní cenu
  4. Dobu, na kterou je smlouva uzavíraná

Doporučujeme uzavírat smlouvy na dobu určitou. Po určité době už byste měli vidět, jak realitní kancelář pracuje a jaké má výsledky. Pokud zjistíte, že realitka neplní závazky nebo neshání aktivně zájemce, budete mít možnost smlouvu vypovědět.

  1. Výši provize realitního makléře a podmínky vyplacení

Odměna realitního makléře se většinou počítá v procentech z kupní ceny nemovitosti (3–6 %). Ve zprostředkovatelské smlouvě uveďte přesnou výši provize (v procentech z kupní ceny, popřípadě pevnou). Uveďte i kdy a za jakých podmínek bude vyplacena.

  1. Podrobný popis poskytovaných služeb

Ve smlouvě musí být jasně stanoven rozsah služeb realitního makléře. Neakceptujte pouze základní inzerci a realizování prohlídek, vyžadujte celkový servis kolem prodeje (profesionální marketing, smlouvy, vyřízení administrativy atp.).

  1. Podmínky vypovězení smlouvy

Exkluzivní smlouva vám zajistí rychlý a výhodný prodej

Exkluzivní smlouva je výhodná pro obě strany. Prodej svěřujete do rukou pouze jednomu makléři, nesmíte nemovitost nabízet sám a ani spolupracovat s jinou kanceláří. Makléř tak může do propagace a prodeje nemovitosti investovat peníze a čas a nemusí se snažit prodat nemovitost za každou cenu, aby tím předběhl konkurenci. Prodejce si může být jistý, že ho makléř nebude tlačit na snížení ceny a že se nemovitosti bude opravdu věnovat.

Na jaké triky si dát pozor?

Pozor si dejte především na dva klasické triky podprůměrných makléřů: automatické prodlužování smluv po uplynutí stanovené doby určité a nárok na provizi pouhým obstaráním příležitosti k uzavření smlouvy. Ani jedno neakceptujte, zkušený profesionál nemá zapotřebí tyto praktiky používat.

Autor příspěvku:

Google+