Plánujete stavět dům? Tyto věci svěřte raději profesionálům

23.06.2021 /

Stavba vlastního domu patří mezi administrativně vůbec nejsložitější úkony, které vás budou v životě čekat. Pokud tedy nemáte s nemovitostmi příliš zkušeností, velmi často narazíte na překážky, jejichž řešení vás bude stát spoustu času a financí. Je tedy dobré svěřit minimálně část těchto povinností profesionálům, kteří je dokážou řešit rychle a efektivně.

Projektová dokumentace

Než vůbec začnete stavět, potřebujete mít vypracovanou projektovou dokumentaci. Projektová dokumentace je podrobnějším dokumentem než architektonický návrh. V projektové dokumentaci je celá stavba velmi přesně zakreslená, nezbytné je zcela přesně zaměřit pozemek, zohlednit vlastnosti podloží, řeší se technologie, které mají být použity při stavbě a podobně.

Kromě stavební firmy ale slouží návrhy domu, resp. projektová dokumentace, také jako podklady pro získání stavebního povolení.

Stavební povolení

Získání stavebního povolení je v České republice administrativně velmi náročná procedura. Nezřídka se jeho vydání protáhne na déle než jeden rok, nikdy proto žádost o stavební povolení neodkládejte. Vyplatí se svěřit tento proces do rukou profesionála, který přesně ví, jaké podklady bude stavební úřad potřebovat. Zejména v menších městech často pomohou i osobní kontakty profesionálů, které napomohou vstřícnosti úředníků. Úředník zkrátka ví, se kterými profesionály běží vše hladce a rychle, bezproblémové podklady proto zpracuje mnohem ochotněji.

Návrh exteriéru

Také návrh exteriéru vašeho domu – fasádu, okna, střechu, zahradu – byste měli raději svěřit do péče odborníků. Ti dokážou zkušeným okem posoudit, jak bude v dané lokalitě vhodné řešit konkrétní detaily. Stavba by neměla být jen dle vašich představ – je ohleduplné zasadit ji svým rázem do okolní zástavby, aby celá čtvrť působila jednotně a harmonicky. Často bude i exteriér vašeho domu podléhat regulaci místních stavebních předpisů, které bude pro získání stavebního povolení potřeba splnit.

Profesionál ale navíc dokáže lépe než vy sladit jednotlivé prvky exteriéru dohromady, aby dům působil moderně a harmonicky nejen krátce po výstavbě, ale i z dlouhodobého hlediska.

Návrh interiéru

Oslnivý design v kombinaci s praktičností? Zkušený odborník vše dokáže zpracovat mnohem lépe. Nesnažte se za každou cenu vše řešit sami, zejména dominantní a často využívané prvky interiéru – typicky se jedná o kuchyňskou linku – by měly být navrženy specialistou.

Autor příspěvku:

Google+