Kupujete byt v novostavbě? Poradíme vám, jak správně postupovat!

12.11.2021 /

Koupě nové nemovitosti není jednoduchou záležitostí. Kupujete-li byt v novém projektu přímo od developerské společnosti, máte mnoho věcí – ve srovnání s koupí staršího bytu nebo stavbou rodinného domu – jednodušších. Přesto je dobré si spoustu věcí ohlídat.

Jak vlastně bude byt vypadat?

Značnou část finálních prací si často máte možnost při koupi nového bytu tzv. nakonfigurovat“ a byt je tedy realizován na míru vaší objednávce. Pokud vám developer tuto možnost nenabídne, určitě se na ni zeptejte. Jde zejména o podlahy, obklady a výmalbu či vypínače a elektrické zásuvky. Hotová může být i koupelna a kuchyň se spotřebiči, za tyto práce si však již pravděpodobně připlatíte.

Ostatní vybavení bude v bytě chybět. Sami si tak budete muset koupit a instalovat lustry, garnýže, koberce a veškerý nábytek a spotřebiče.

Přestože byty rychle mizí, vybírejte s rozvahou

Poptávka po bytech téměř v celé republice stále převyšuje nabídku, nejhorší je situace ve velkých městech. Kupující si proto bohužel nemohou moc „vyskakovat“ a v mnoha případech lidé kupují cokoliv, co je k dispozici.

Investice do nemovitosti – zejména pokud ji kupujete pro své vlastní bydlení – ale patří k nejdůležitějším životním rozhodnutím a není tedy radno nic podcenit.

Stanovte si jasné priority, podle kterých budete nemovitost vybírat – občanská vybavenost, napojení na hromadnou dopravu, možnost parkování, vzdálenost do zaměstnání, sousedé apod. Často totiž majitelé zjistí, že sice koupili krásný byt, denně ale stráví desítky minut cestou do práce a v okolí nejsou obchody, školy ani parky. Byt se tedy stává jen jakými výchozím bodem pro cestu autem. Neudělejte stejnou chybu a vyberte si byt v lokalitě, kde se vám bude skvěle žít.

Budete schopni byt zafinancovat?

I průměrný byt pro rodinu se dvěma dětmi se může ve větších městech bez problémů vyšplhat přes 5 milionů korun. V centru Prahy se pak bavíme i o dvojnásobných částkách. To je suma, kterou málokdo disponuje na účtu a mladé páry mají problém dosáhnout i na hypoteční úvěr.

Než tedy podepíšete rezervační smlouvu, ze které pro vás budou plynout určité závazky, pečlivě se ujistěte, že budete mít potřebné finance a byt skutečně budete schopni koupit. V ideálním případě jste alespoň jeden rok zaměstnaní a pobíráte minimálně průměrnou mzdu.

Vše důkladně zkontrolujte a chyby ihned reklamujte

Přestože zejména velké developerské společnosti jsou určitou garancí spokojenosti, na stavbě se podílí mnoho subdodavatelů a kontrolní mechanismy nejsou vždy dokonalé. Nemusí jít o úmysl, některé vady se zkrátka objeví až při detailním zkoumání nebo při zabydlování. Na nic nečekejte, měli byste mít právo na reklamaci a opravu zdarma. Jakmile tedy narazíte na nesrovnalost, domáhejte se svého práva a provedené práce reklamujte.

 

Autor příspěvku:

Google+