Kolik se vyplatí v dnešní době investovat do stavby krbu?

18.11.2021 /

Zděný krb může být nádherná věc. Stavbu prohřeje, oku polahodí a místnosti zajistí nenapodobitelnou atmosféru. Základním prvkem takového krbu je krbová vložka, pro jejíž zapojení je zapotřebí určité množství komínového příslušenství, to vše se obestaví žáruvzdorným stavebním materiálem. Na co se soustředit při výběru těchto prvků, v tom bychom Vám rádi poradili prostřednictvím tohoto článku.

Výběr krbových vložek je bohatý, ale?

V první řadě je potřeba vybrat vložku správně výkonnou. Mnohého napadne, že chce mít k pokoukání co největší plamen, a tudíž si vybere obří krbovou vložku a domnívá se, že když taková vložka stojí např. 100 tisíc korun, musí být natolik kvalitní, že zákonitě musí pasovat právě do jeho domu. Chyba.
Alfou a omegou správného výběru je výkon, příliš slabá vložka příslušné prostory nevytopí, příliš silná krbová vložka naopak bude vydávat takový výkon, který nebude slučitelný s příjemným pobýváním.

Pokud vybíráte krbovou vložku do novostavby, volte tu s externím přívodem. V novostavbách jsou dokonale utěsněná všechna okna a zdi. Oheň tedy nemá možnost přívodu vzduchu a bere ji z místnosti, která bude rychle „vydýchaná.“

A samozřejmě je tu i faktor designu. Otázku, zda si přejete krbovou vložku čelní, rohovou či trojstrannou, dvířka zvedací či pantová a zda upřednostňujete variantu na výšku nebo na šířku, to už je čistě na Vás, případně na parametrech, které vyžadují parametry Vámi obývaných prostor.

Výběr krbové vložky, tedy dle jejího provedení a značky výrobce, to vše má samozřejmě vliv na její cenu. Pokud chcete ušetřit, volte vložku s jednoduchým čelním prosklením a provedením otevírání s kličkou. V případě oboustranného nebo rohového prosklení si připlatíte, stejně tak v případě volby vložky se zdvihacím mechanismem.

Příslušenství

Krbová vložka sama o sobě pochopitelně pro fungování nestačí, přinejmenším kouřovody jsou naprostá nezbytnost. Pro dlouhodobější životnost doporučujeme tloušťku alespoň 1,5 mm, nejlépe však 2 mm. Důležitá je též nehořlavá podlaha v prostorech před krbovou vložkou, tuto však lze nahradit podstavným sklem. A v neposlední řadě třeba zmínit krbové nářadí, které vám usnadní práci s hořícím krbem a žhavým popelem.

Stavební materiál a stavba

Stavební materiál sám o sobě je téma pro samostatný článek, obecně však platí, že cena stavebního materiálu dosahuje 50 % – 100 % ceny krbové vložky. Jedná se tedy o podstatnou položku, kterou je potřeba zahrnout do plánovaného rozpočtu.

A konečně je též potřeba alespoň jeden pár šikovných rukou, které dají celé dílo dohromady. Pokud takovými nedisponujete, důrazně doporučujeme obrátit se na odborníka. Stavební práce se standardně pohybují kolem 20 až 30 tisíc korun, troufáme si však říct, že výsledek stojí za to. V případě složitějších staveb je cena za práci samozřejmě výrazně vyšší.

Kolik tedy investovat do stavby krbu?

Součtem výše uvedených prvků se dostaneme k finální částce. Vysněné provedení krbu není úplně levnou záležitostí, avšak stojíme si za tvrzením, že jednak příjemná atmosféra a teplo, jednak nepopiratelné úspory při vytápění dřevem tuto investici bohatě splatí. Na základě výše uvedeného je jasné, že není pokaždé stejná. Průměrný cenový rozsah za kvalitně postavený a fungující krb v ceně 75 – 150 tisíc korun (včetně stavebních prací) je škála opravdu široká, nicméně nejlépe vystihující výše položenou otázku. Je to vlastně podobné jako s otázkou, kolik investovat do auta. Odpověď není jednoznačná a pro potřeby každého jednotlivce existuje jiná odpověď.

Autor příspěvku:

Google+