Druhy stavebního dřeva: V čem se liší a jaké mají využití?

30.11.2021 /

Dřevo je jeden z nejtradičnějších stavebních materiálů. Podle typu projektu můžete vybírat z klasických prken, palubek, fošen či dřevěných hranolů. Jak se mezi s sebou nejběžnější druhy dřevěného materiálu liší a jaké mají ve stavebnictví využití?

Zdroj: Unsplash

1.   Dřevěná prkna

Dřevěná prkna mají ve stavebnictví široké využití – hodí se pro rekonstrukci stěn, podlah i stropních konstrukcí. Lze je ovšem použít i na výstavbu plotu, zábradlí či zahradních přístřešků, jako jsou altány nebo pergoly.

Vybírat můžete z mnoha druhů dřevěných prken. Pokud sháníte prkna určená pro stavebnictví, ohlédněte se spíše po hoblovaných variantách (jedná se o dřevo bez nerovností určené k okamžitému použití na stavbě), které jsou vhodné jak do interiéru, tak i do exteriéru.

Před nákupem prken si buďte skutečně jistí rozměry, které potřebujete, aby vám šířka, délka i tloušťka prken do projektu perfektně seděla.

2.   Dřevěné fošny

Dřevěné fošny bychom mohli nazvat jako masivnější příbuzné dřevěných prken. Jedná se v podstatě o stejný materiál, který se však vyznačuje větší tloušťkou. Fošny najdou své uplatnění zejména ve dřevostavbách, krovech, kleštinách, záklopech stropů, nosných podlahách, ale lze je použít i pro výstavbu dřevěných plotů či teras.

Stejně jako prkna, i fošny se dají koupit již ohoblované a připravené k okamžitému použití na stavbě.

3.   Dřevěné střešní latě

Jestliže potřebujete dřevěný materiál pro výstavbu střechy domu, mohou se vám hodit dřevěné střešní latě. Ty totiž slouží jako podklad střešní krytiny, například tašek. Vzhledem k tomu, že se tyto latě používají pro konstrukci střech, bývají většinou opatřeny impregnačním lakem, aby byly odolnější. Tuto informaci si však raději ověřte u prodejce.

Dřevěné střešní latě využijete nejen při stavbě střechy rodinného domu, ale třeba i při konstrukci zahradní pergoly nebo přístřešku na parkování auta či motorky.

4.   Stavební dřevo do interiéru

Při konstrukci interiéru pravděpodobně budete potřebovat také dřevěné lišty nebo dřevěné hranoly. Lišty přichází na řadu zejména ve chvíli, kdy jste položili podlahu nebo dokončili úpravy stropů a chcete elegantním způsobem zakrýt veškeré přechody. Některé v sobě navíc ukrývají prostor pro kabeláž, která tím pádem nezkazí vzhled místnosti. Dřevěné hranoly jsou ideální k použití v interiérech, případně i pod střechami. Hodí se i při výrobě nábytku nebo zábradlí.

Vždy kupujte materiál navíc – neztratí se vám

Při výběru jakéhokoliv dřevěného materiálu platí jednoduché pravidlo: Předem si zjistěte, kolik ho pro svůj projekt potřebuju a v jakých rozměrech. Jedině tak získáte jistotu, že ho bude dostatek.

Pokud vám to rozpočet dovolí, raději kupte nějaké stavební dřevo navíc. Vždy je lepší mít nadbytek než nedostatek. Navíc se pojistíte pro případ, kdy se vám nějaký kousek na stavbě poškodí a vy budete muset čekat na dodávku náhradního.

Vyberte si ze široké nabídky dřevěného stavebního materiálu na Merxu.cz a získejte slevu 3 000 Kč na první nákup. Jistě vás potěší také doprava zdarma i pro zahraniční objednávky a garance nejnižší ceny. Pokud někde najdete levnější produkt, čeká vás dorovnání ceny a 10% sleva k tomu.

 

Autor příspěvku:

Google+