Víte, kdo je James Wade?

13.04.2022 /

James Wade je dalším megaúspěšným sportovcem ve hře šipky. Je mu třicet osm let a svou kariéru začal stavět ve čtyřiadvaceti letech. Je proslulý tím, že třikrát dokázal v jednom roce na turnajích zavřít leg devíti šipkami.

Pro ne-šipkaře by bylo dobré vysvětlit, co je to „leg“. Leg je jedna hra na předem stanovený počet kol. V každém kole odhazuje hráč tři šipky a po jejich odhození hraje soupeř. To, co se tedy Wadeovi podařilo, bylo to, že dokázal ukončit hru na pouhá tři kola! James Wade je zkrátka mezi sportovci hvězda a pojďme si ho proto představit.

Byl jednou jeden automechanik v malém městě nedaleko Londýna… Takhle může začínat příběh o Jamesovi Wadeovi a tak také začíná. Ve světě profesionálních šipkařů to není příběh ojedinělý. Snad každá šipkař, který je nyní na špičce světového žebříčku, začínal svůj dospělý život prací, která nemá s šipkami žádnou souvislost. V roce 2006, kdy začala Wadeovi kariéra, se teprve dvanáct dní před začátkem World Matchplay stal profesionálním hráčem na plný úvazek. Okolo této události se šeptá, že neodešel samovolně, ale byl vyhozen.

Přezdívku, kterou každý světový hráč má je The machine. První přezdívka Jamese Wadea byla The Gladiator, která se začala používat, když ve světě šipek prorazil. Poté, co ve stejném roce dokázal třikrát hodit devítku, se jeho novou přezdívkou stalo číslo 009 s odkazem na Jamese Bonda. Tuto přezdívku Wade používal do října 2007. V listopadu 2007, během turnaje Grand Slam of Darts, bylo v rámci televizních upoutávek uvedeno, že Wade „nemá přezdívku“. Wade tedy poprosil své fanoušky, aby mu nějakou vymysleli, a na krátkou dobu používal označení Spectacular s odkazem na to, že jako jeden z mála hráčů hraje v brýlích. Další přezdívkou bylo The Wingman, ale ujala se až „The machine“.

James Wade se oženil v roce 2015 s modelkou Sammi Marshovou, která pracovala pro PDC jako uvaděčka a spoře oděná doprovázela hráče na pódium. Před čtyřmi lety se jim narodil syn Arthur.

Wade vyhrál 11 hlavních titulů v šipkách a v současné době je čtvrtým hráčem světa.

Autor příspěvku:

Google+