Když si kluci hrají na vojáky

25.04.2022 /

Ne každá maminka je nakloněna klukovské hře na policajty, vojáky nebo třeba piráty. Děti je třeba stimulovat a mluvit s nimi o tom, že hra s pistolemi, puškami, meči a noži je sice zábava, ale měli by vědět, co zbraň dokáže způsobit.

Děti a hlavně pak kluci si rádi hrají na bitvu, vojnu nebo alespoň honí zloděje. Maminky-pacifistky si marně lámou hlavu: Kde to její synkové viděli? Odpověď je jasná, děti se novým znalostem, aktivitám a zkušenostem učí v kolektivu… Ale proč k tomu její malí kloučkové tíhnou? Vždyť si donedávna hezky stavěli z kostek a hráli si na pískovišti… Tak proč teď nejoblíbenější hračkou, kterou dostali od dědy k narozeninám je kapslíková pistole?!

Pokud vaši synové milují hru se zbraněmi, není třeba se mít na pozoru. Mláďata všech savců si obecně ráda hrají na boj. Zkuste si vzpomenout, když jste viděli, jak se perou štěňata nebo koťata. Malá kůzlata se perou, honí se a trkají. Každé mládě to velmi baví, posiluje tak svou sílu, postřeh a obratnost a mimo jiné zvyšuje i své dovednosti potřebné k přežití.

Pravidlem již od pravěku bylo to, že muži byli bojovníci a lovci, ženy hlídaly oheň, obydlí a děti. V dnešním světě jsou sice role, které zastáváme ve společnosti už jiné, ale tyto tendence zůstaly v klucích a mužích evolučně zafixované. Kluci milují „střílečky“ nejen kvůli tomu, aby někoho porazili, zajali nebo „zabili“, ale ve značné míře se v těchto podobných hrách přidává prvek dobrodružství, které je klukům vlastní.

A kluci, kteří se perou? Zápas, při kterém si děti cvičí fyzické dovednosti, je mnohem důležitější než hra se zbraněmi. Statečnost patří ke čtyřem základním ctnostem spolu s moudrostí, spravedlností a mírností. Možná jsme rodiče, kteří mají hrůzu z deformace charakteru svého dítěte, ale tím, že mu budeme klacky a zbraně obecně zakazovat, ničeho nedosáhneme.

Zkusme svým synům nabídnout v létě veselou pistolku na vodu. Tím, že někoho trefí, mu nevezmou život, ale zmáčí ho. Kapslíková pistolka, meč nebo puška jsou hračky, ale realistický samopal? Tam je už velice tenká hranice… Základní normou je, že každá zbraň patří dětem do ruky v určitém věku, další zásadou je, abyste děti naučili zásadám hry fair play a posledním pravidlem je vysvětlení a zdůraznění rozdílu mezi zbraněmi-hračkami a zbraněmi opravdovými.

Autor příspěvku:

Google+