Co dokáže 3D tisk?

25.04.2022 /

Kdo by před pár lety řekl, že 3D tisk se stane důležitou součástí výrobních procesů? Možná někteří věděli, jaký potenciál se za 3D tiskem skrývá, ale široká veřejnost je vždy zaskočena, CO lze na 3D tiskárně vyrobit. Pojďme se podívat na pár příkladů…

1. Repliky historických soch
Zcela zásadní pro vytvoření repliky sochy je použití 3D skeneru, který nasnímá originál sochy. Data se poté upraví v počítači a vytvoří se digitalizovaná podoba originálu. Výhodou je vysoká míra detailů reliéfu a především výsledný povrch, který připomíná opracovaný kámen (např. pískovec). 3D skener je v těchto situacích nenahraditelný, pokud chceme mít přesnou kopii originálu.

2. Automobilový průmysl
V české Škoda auto se používají desítky průmyslových 3D tiskáren, které vyrábí chybějící komponenty, náhradní díly nebo nářadí. Inovace, které probíhají v oblasti 3D výroby komponentů, jsou neuvěřitelně rychlé. V Německu vyrobili velomobil poháněný solární energií. Jelikož se jedná o kombinaci kola a auta, je kromě solární energie vozítko poháněno i samotným šlapáním.

3. Medicína
I když se často o 3D tisku mluví v souvislosti s průmyslem a výrobou, poslední dobou se 3D tisk začal usidlovat i v oblasti medicíny. Vědci a posléze lékaři stále více zkoušejí uvést do praxe takzvaný biotisk – tedy tisk biologických materiálů, například protéz a k nim lze vyrobit i personifikovaný kryt protézy, který věrně kopíruje tvar druhé končetiny. Dále se na 3D tiskárnách vyrábějí naslouchadla nebo náhrady kostí.  Pražská specializovaná nemocnice IKEM například 3D tiskárny využívá k výrobě umělých lidských orgánů a vyrobené orgány často využívá pro přípravu na budoucí operace. Vytisknutý model totiž slouží jako vynikající pomůcka, díky které si lékaři mohou orgán velice detailně prohlédnout a objevit možné komplikace ještě před začátkem operace.

4. A další
Nejen tyto tři výše zmíněné oblasti se mohou pyšnit tím, že využívají technologii 21. století, ale i mnoho dalších oblastí. V posledních dvou letech se mnoho mluvilo o 3D tiskárnách v souvislosti s pomocí výroby respirátorů, jejichž základní části byly vytištěné právě pomocí 3D tiskáren. Dále třeba náhrada kovových přileb švýcarské gardy, která střeží sídlo papeže.  3D tisk je velmi kladně přijat a využíván českými i světovými designery pro módní kolekce, kolekce šperků nebo třeba pivní sklenice na pivo od uznávaného designéra Ronyho Plesla. 3d tisk se začíná hojně využívat i ve stavebnictví, kdy obrovská 3d tiskárna dokáže vytisknout dům z betonové směsi v řádech hodin…

3D tiskárničku sice můžete mít doma a zkoušet si na ní vytisknout nejrůznější figurky nebo přívěsky na klíče, ale budoucnost je v průmyslových 3D tiskárnách. Když firma zainvestuje do 3D tiskárny, udělá krok kupředu, protože výroba na 3D tiskárně je rychlejší, přesnější a levnější v dlouhodobém horizontu.

Autor příspěvku:

Google+