Co dělat, když zdědíte nemovitost i s dluhy

13.06.2022 /

V rámci dědického řízení vám do klína může spadnout ledacos. Pokud jde o nemovitost, klidně se může stát, že ji získáte i s dluhy, jichž se dopustil ten, kdo vám ji odkázal. Jak se k celé situaci postavit a co vás čeká?

Nechat si nemovitost, nebo se jí zbavit?

Co si budeme povídat, dluhy dokážou jednoho pořádně vyděsit, zvlášť když se pohybují pěkně vysoko. Může jít například o exekuci, ale i o nesplacenou hypotéku, o které víte, že byste ji nedokázali hradit, ba že ji ani hradit nechcete.

Obecně platí, že když o to, co vám zůstavitel odkázal, nemáte zájem, jednoduše to můžete odmítnout, ale všechno – není možné si něco ponechat (nemovitost) a něco odmítnout (dluhy). Pak je na vás, kterou možnost zvolíte. Taková jsou pravidla dědictví.

Ujměte se nemovitosti, když pro vás bude přínosná

 Je to docela snadné. Odkázaná nemovitost pro vás bude přínosem, pokud k ní máte vztah a zároveň dluh nepřesahuje její hodnotu, případně vám může do budoucna posloužit jako bydlení nebo investice – můžete ji například nabídnout k pronájmu, čímž si každý měsíc přilepšíte.

Důležité je ale v takovém případě zhodnotit, jestli máte finance na úpravy nebo rozsáhlejší rekonstrukci, za jak dlouho se vám investovaná suma vrátí a jestli je to pro vás dostatečná částka za to, že budete mít starosti navíc (s nájemníky, kteří nemusí být vždycky podle vašich představ). Pokud dojdete k závěru, že se vám vyplatí uhradit dluhy a nemovitost si nechat, směle do toho!

Nezatěžujte se něčím jen z nostalgie

Jde o dům, v němž jste strávili dětství, nebo chatu, kterou postavil váš dědeček vlastníma rukama? Pak vás určitě jímá nostalgie. Té ale nepropadejte a nemovitost si nenechávejte, pokud dluh výrazně převyšuje její hodnotu, je zralá na nákladnou rekonstrukci a vy i beztak nemáte peněz na rozdávání. Do finančních potíží byste se mohli dostat velice rychle.

Jak prodat nemovitost s dluhy?

Když zvážíte pro a proti, možná si nemovitost i s dluhy převezmete, čehož můžete později litovat, protože vám cokoli může kdykoli překazit i ty nejpropracovanější plány. Pak je jediným myslitelným řešením se nemovitosti zbavit.

Ačkoli se prodej zadlužené nemovitosti může už na první pohled zdát komplikovaný, nemusí tomu tak být. Dnes už totiž existují společnosti, které se zabývají odkupem takových „dárečků“ a které pak celý problém vyřeší. Navíc se dá celá záležitost vyřídit rychle a peníze můžete mít na účtu klidně i do 24 hodin. Kéž by šlo všechno vyřešit tak jednoduše…

Autor příspěvku:

Google+