Kupujete starší byt? Věnujte pozornost každému detailu

15.07.2022 /

Plánujete stěhování do vlastního a volba padla na starší byt? Může jít o skvělou volbu. Stejně tak ale starší byty skrývají spoustu nástrah, kvůli kterým budete koupě později litovat. Většině naštěstí můžete předejít.

Jak jsou na tom rozvody?

Pozornost byste měli věnovat například rozvodům elektřiny, vody, plynu a odpadům. Nevěřte garancím prodávajícího ani realitního makléře. Pokud vám tvrdí, že například odpady byly nedávno dělány nově, zkontrolujte si, že odpady jsou skutečně odváděny skrz nové HT trubky, a nikoliv staré litinové potrubí.

Elektřina by zase neměla být vedena skrz hliníkové kabely, ale měla by být takzvaně v mědi. Tedy že vedení je měděné. Jenže prodávající vás může uvést v omyl ukázkou měděného kabelu, který přitom může být starý desítky let a po výměně proto bude volat rovněž. Historicky se totiž pro elektřinu používaly právě měděné kabely, ze kterých se následně přešlo na hliníkové, aby v posledních letech kvůli lepším vlastnostem opět hliník nahradila měď.

Měď se hojně používá i pro plynové potrubí nebo pro vedení teplé vody. Naopak studená pitná voda se dnes nejčastěji vede potrubím plastovým. Obezřetní byste v tomto směru měli být zejména v případě, že je vodovodní potrubí olověné. U toho totiž byla prokázána zdravotní závadnost a čekala by vás tak ještě před nastěhováním výměna.

Financování vyřešte co nejrychleji

Minimálně na nějakou dobu jsou pryč časy, kdy roční úrokové sazby hypotečních úvěrů klesaly pod 1,5 %. Dnes budete vysoko přes 5 % a nějaký čas ještě sazby pravděpodobně porostou. Potřebujete-li tedy úvěr financovat pomocí hypotéky, neotálejte a úvěr si vyřiďte co nejdříve. Sazbu můžete zafixovat a další růst sazeb vás již trápit nebude.

Na jak dlouho fixaci uzavřít? V tomto směru by šlo čistě o spekulace a nikdo nedokáže odhadnout, kde se budou sazby za dva nebo tři roky nacházet.

Veškeré smlouvy konzultujte s advokátem

Velice obezřetní musíte být i v případě podepisování jakýchkoliv smluv. Tento fakt samozřejmě platí obecně na cokoliv, co podepisujete. Investice do nemovitosti je ale jednou z nejvýznamnějších investic ve vašem životě. Podepsat nevýhodnou smlouvu může opravdu zabolet.

Než tedy něco podepíšete, konzultujte dokument se svým právním poradcem. Bude-li protistrana vyvíjet jakýkoliv nátlak a snažit se podpis urychlit, jde o varovný signál, který by ve vás měl vyvolat minimálně nedůvěru.

Stejně tak žádnou kupní ani rezervační smlouvu nepodepisujete, dokud nemáte jisté financování – tedy schválený hypoteční úvěr. Jinak se může stát, že budete povinni uhradit rezervační poplatek, avšak nebudete mít finance na úhradu nemovitosti a rezervace vám poté propadne.

Ještě obezřetnější buďte v případě, že prodej zprostředkovává menší realitní kancelář nebo jde o přímý prodej bez realitky. Nikdy neposílejte peníze přímo protistraně, vždy využijte k převodu advokátní úschovu.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+