3D tapeta, kterou známe všichni

02.11.2022 /

Vzpomenete si na nějaký vynález, který měl původně jiný účel, než k jakému se dnes využívá? Je jich nejspíš víc, než si myslíme. Zkrátka, daný předmět se k původnímu účelu moc využít nedal, nebo se ve společnosti neujal. Zato se zjistilo, že se hodí k něčemu úplně jinému.

Příkladem takového vynálezu je bublinková folie. Tu v r. 1957 vytvořili americký inženýr Alfred Fielding a švédský vynálezce Marc Chavannes. Tyto dva pány nenapadlo nic jiného, než vzít dva sprchové závěsy, mezi které natlačili vzduch a vytvořili jakýsi vzduchový polštář, rozdělený na menší části.

První verze byla vyrobena ručně, další pak na speciálně k tomu zhotoveném stroji. Jak už to v případě velkých vynálezů bývá, i tento vznikal v garáži. A sice v americkém městě Hawthorne v New Jersey a výsledek vzniknul přibližně po půl roce práce. Originální 3D tapeta byla na světě a hurá ji nabídnou designérům.

Hlavně se nevzdávat

Jenže o 3D tapetu nebyl zájem. Designérům se nelíbila, nikdo ji nechtěl ani vyzkoušet.
„Co teď s tím, když to dalo tolik práce?“, jistě si pomysleli zklamaní vynálezci. Pak je napadlo vyzkoušet folii jako tepelnou izolaci do skleníku, ale požadovaný efekt to bohužel také nepřineslo. Zdálo by se, že je tento projekt odsouzen k zapomnění…

Nebe jako inspirace

Uběhly asi dva roky a Mark Chavannes právě letí letadlem za svými záležitostmi. Před přistáním vykoukne z okénka a sleduje mraky, které mají tvar bublinek. Letadlo klesá skrz mraky a hladce přistane. Markovi se zdálo, že letadlo přistává nějak „měkčeji“, než jindy. Že by to bylo těmi mraky? Bublinkové mraky a tlumení nárazu letadla? Nejspíš nesmysl, ale co takhle bublinková fólie a ochrana předmětů, které jsou do ní zabaleny? To je ono!
Konečně našel využití pro vynález, který s kolegou vytvořili.

Expanze do celého světa

V r. 1960 zakládají Fieldig a Chavannes společnost s názvem Sealed Air (v překladu „Zapečetěný vzduch“) a nechávají si folii patentovat. Jejich nápad využít folii k ochraně balených předmětů má takový úspěch, že se bublinková folie brzy rozšíří do celého světa. Jejich prvním velkým zákazníkem je počítačová firma IBM, která do folie balí počítače.

Od izolace po hračku

Díky zdokonalení výrobních technologií i materiálu lze bublinkovou folii používat i k účelům, pro které její první verze nebyla určena. Tedy např. jako již zmíněnou tepelnou izolaci (nejen do skleníků, ale i bazénů a dalších objektů). Díky svému tvaru, který pohlcuje zvuk, může posloužit jako izolace zvuková.
Není možné se bavit o bublinkové folii a nezmínit jednu její specifickou vlastnost – zvuk, který vydává, když praskají jednotlivé vzduchové polštářky. Tento fenomén se projevil už u prvního prototypu a vyzkoušel ho Fieldingův syn Howard, když jeho otec vynález donesl domů. Jak se sám Howard přiznává, praskal bublinky rád a zvuk byl dle něj prostě úžasný!
A děti milují ten zvuk dodnes. Však bublinková folie v r. 2016 v jedné z amerických anket téměř zvítězila jako hračka roku. Její antistresové účinky jsou zjevné. Však pokud se před vámi taková folie objeví, vy pokušení „lupnout“ si alespoň jeden polštářek odoláte?

Autor příspěvku:

Google+