Na co jste se vždy chtěli zeptat instalatéra

03.01.2023 /

Domácí vodovodní systémy přímo ovlivňují naše pohodlí a bezpečnost. Ať už vlastníte nebo pronajímáte rezidenci nebo firmu, znalost základních instalatérských prací je výhodou, i když jste začátečník. Domovní vodovodní systém zahrnuje všechny rozvody vody plus topení, klimatizaci, kanalizaci a odpadní vodu. Voda se pohybuje předvídatelně s gravitací a lze s ní manipulovat tlakem. Strana topení-ventilace-klimatizace systému také zahrnuje vzduch, ale je poháněn nějakým typem paliva, jako je zemní plyn pro teplo a chladivo pro studený vzduch.

Instalatérství není tedy tak jednoduchá profese, jak se na první pohled zdá. I proto mají zákazníci na instalatéry poměrně dost otázek – tedy krom obligátních – kdy přijedete, jak dlouho to bude trvat, a kolik to bude stát.

1. ODKUD POCHÁZÍ VODA?

Tekoucí voda v domácnosti nebo podniku pochází buď od veřejného dodavatele – jako je město – nebo ze studny na soukromém pozemku. Vládní subjekty obvykle skladují vodu ve velkých věžích a poté ji dodávají do domácností mílemi a mílemi potrubí.

Soukromé dodávky jsou běžnější ve venkovských oblastech, kde domácnosti a podniky nemají přístup k veřejné dodávce. Systém je co do rozsahu mnohem menší a jednodušší: Čerpadlo čerpá vodu ze studny pro distribuci uvnitř domu nebo firmy.

Jdeme-li hlouběji, zásoby vody jsou obecně čerpány z některých povrchových zdrojů, jako jsou řeky a jezera, a z podpovrchových zdrojů, jako jsou vodonosné vrstvy.

2. CO BYCH MĚL VĚDĚT O TLAKU VODY?

Tlak vody ovlivňuje naše pohodlí a může způsobit každodenní obtěžování, pokud není nastaven v dobrém rozmezí. Lidé jsou nejčastěji frustrováni tlakem, který je příliš nízký na to, aby si mohli dát osvěžující sprchu nebo rychle naplnit nádoby. Naopak příliš vysoký tlak vody může poškodit domácí spotřebiče a spotřebiče.

Pokud má člověk například městskou vodu, protéká hlavním potrubím pod tlakem tak vysokým, že by nám doslova vyfoukl dřez, pračku, záchod a další inženýrské sítě. Soukromé studny mají obvykle čerpadlo, které lze nastavit tak, aby zvýšilo tlak v domácnosti.

3. JSOU MALÉ ÚNIKY VELKÝM PROBLÉMEM?

Kromě toho, že nás netěsnosti obtěžují, stojí peníze a mohou způsobit škody. Domácnost může ušetřit až 10 % ročně na účtu za vodu tím, že opraví netěsnosti, jako je kapající kohoutek nebo tekoucí toaleta. Malé úniky na toaletě, kohoutku, podzemním sprinkleru a dalších dávají dohromady velké součty. S tím dokáží efektivně pomoci instalatéři Praha, kteří umí navrhnout domácí řešení tak, abyste vodou co nejvíce šetřili.

4. JAK HORKÁ BY MĚLA BÝT HORKÁ VODA?

Ohřívač vody v domácnosti jistě ovlivňuje pohodlí každého, kdo tam žije, zejména pokud jde o horké sprchy. A jak horkou vodu máte mít? V současné době tak horkou, jak to snese vaše peněženka. Bojler totiž průběžně spíná a dohřívá vodu na vámi požadovanou teplotu.

Ohřívač vody je dobré zahrnout do pravidelných vizuálních kontrol vodovodního systému. Zkontrolujte těsnost a korozi. Netěsnosti jsou s největší pravděpodobností na spojích, kde studená voda vstupuje a horká voda vystupuje, a jasná baterka vám pomůže zkontrolovat potrubí, spodní stranu a další části, které jsou obvykle v tmavém rohu.

Autor příspěvku:

Google+