Jak nejvýhodněji postavit domácnost

09.01.2023 /

Pojištění domácnosti spadá do širší kategorie známé jako pojištění majetku. Účelem takového produktu je chránit náš majetek, především nemovitosti, ale i movitý majetek. Toto pojištění se vztahuje na škody, kdy vám zloději ukradnou nábytek, obrazy, cennosti, oblečení, elektroniku či jiné věci z vaší domácnosti nebo se na ulici stanete obětí přepadení a přijdete o své osobní věci.

Jak vybrat pojištění domácnosti ve výstavbě?

Pro stavební investice, tedy budovy ve výstavbě, rekonstrukci, přístavbě nebo při generální rekonstrukci, mají společnosti speciální zásady. Jsou levnější, ale mají omezený rozsah. Pokud nám záleží na co nejširší ochraně stavební investice, měli bychom hledat politiku, která pokryje co nejvíce rizik a zároveň ochrání věci movité v domácnosti. V takovém pojištění je movitý majetek méně bezpečný a ochrana se často omezuje na stavební materiál a nářadí, které lze zahrnout do pojistky pouze v případě, že je budova řádně chráněna před krádežemi. Pojistit si můžete nejen dům, ale také chatu či jinou nemovitost.

Jak si vybrat levné pojištění domácnosti?

Levné pojištění lze získat dvěma způsoby: buď omezit rozsah krytí, nebo hledat nejlevnější cenovou nabídku na konkrétní produkt, který nás zajímá. Při rozhodování pro druhou možnost je nejlepší využít kalkulačky pojištění. Slevu lze také získat prostřednictvím vlastní ochrany, pravidelných akcí a nákupů několika produktů v balíčku. Výhodnější je rovněž pojištění nemovitosti online. Je rychlé, jednoduché a ušetří nám spoustu peněz i času. Díky zmíněné kalkulačce pojištění najdete nejlevnější a také nejvýhodnější možnou variantu pojištění během pár minut.

Pojištění zpravidla zahrnuje ochranu vašich věcí a vybavení domácností, ale také věci ve sklepě či na půdě. Pojistka se může vztahovat nejen na movité věci nahromaděné v domě či bytě, ale i na věci umístěné v přilehlých místnostech, přístavcích a jiných budovách na pozemku a často i mimo něj, např. v letních domech.

Jaká doplňková pojištění domácnosti zvolit?

Nejoblíbenějším doplňkem pojištění nemovitosti je tzv. pojistka na blbost. Zákazníci si mohou zvolit i havarijní pojištění a právní asistenci. Každá pojišťovna má mírně odlišně formátované doplňkové pojištění a často jsou v rámci jedné pojistky k dispozic nejrůznější balíčky pomoci nebo odpovědnosti za škodu, které se vztahují na všechny členy domácnosti. Výběr konkrétního řešení by proto měl být proveden na základě individuálních preferencí a finančních možností klienta.

Nezapomeňte rovněž čas od času vaši pojistnou smlouvu aktualizovat, aby nedošlo k podpojištění. V případě škodné události by vám nebyla vyplacena celá částka. Aktualizaci smlouvy můžete provést například v okamžiku, kdy si koupíte například nový nábytek do obýváku, drahou elektroniku či získáte cenný majetek.

Pojistit nelze obvykle data v digitální podobě, počítačové software, rukopisy, střelné zbraně, některá domácí zvířata, atd. Je vždy důležité seznámit se s podmínkami dané pojišťovny. Každá má nastaveny podmínky jinak, je proto možné, že pokud vám nevyhoví jedna po

Autor příspěvku:

Google+