Nová zelená úsporám light: kolik nabídne a kdo na ni vůbec dosáhne?

06.02.2023 /

Nový program podpory pro zateplení domů či bytů byl Ministerstvem životního prostředí spuštěn v lednu 2023. Pod názvem nová zelená úsporám light. V čem je light? Pro koho je určena? A co když na celé zateplení nevystačí? V závěru článku se podíváme i na připravované emisní povolenky pro domácnosti.

Nová zelená úsporám light nabídne jen 150 tisíc

Začněme částkou, které je možné z dotačního programu Nová zelená úsporám light získat. A tou je maximálně 150 000 Kč. Z pohledu rekonstrukce domu za účelem jeho zateplení je to částka poměrně nízká. Dá se tedy předpokládat, že bude nutné ji dofinancovat z úvěru, nebo z vlastních úspor, pokud jimi domácnost disponuje.

Hypotéka nebo dlouhodobá půjčka?

Ke zmíněnému účelu je možné využít dva typy úvěru: hypotéku či dlouhodobou půjčku. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Ten hlavní jistě alespoň tušíte: K získání hypotéky je nutné zastavit své bydlení. A pokud už jednu hypotéku máte, druhou nebude možné realizovat. Naproti tomu dlouhodobá půjčka nevyžaduje zastavení nemovitosti a dá se získat i jako doplněk k již existující hypotéce.

Hypotéka je vždycky spojena s náročnější administrací, poskytu

je se až od vyšších stovek tisíc. Během jejího splácení se mění úroková míra, ale díky delšímu trvání se dají splátky hypotéky nastavit natolik nízko, aby je domácnost pohodlně „utáhla“.

Půjčka na bydlení, jak se dlouhodobé půjčce také často říká, se dá snadno a rychle vyřídit, úroková míra se tu sjednává na celou dobu splácení půjčky. A přestože jde o úvěr až na 10 let, čerpat je možné od několika desítek tisíc korun. I předčasné splacení je tu svázáno méně pravidly než u hypotéky.

Co dokáže Nová zelená úsporám light podpořit?

Nová zelená úsporám light chce lidem pomoci s náklady na vytápění. Respektive s jejich snížením. Proto je zaměřena na zateplení nemovitostí, ve kterých žadatelé bydlí. Mohou jimi být jak rodinné domy, tak jednotlivé byty. Kdo chce peníze z tohoto programu využít, má možnost si vybrat z následujících typů renovace ve svém bydlení (případně i jejich kombinaci):

  • zateplení fasády
  • zateplení oken
  • zateplení stropu
  • zateplení podlahy
  • výměna oken
  • výměna vchodových dveří.

Pro koho je Nová zelená úsporám light určena?

Státní fond životního prostředí (SFŽP) uvádí, že dotace míří na „vlastníky a spoluvlastníky rodinných domů z řad seniorů a lidí pobírajících dávky na bydlení. Podmínkou je, aby v době podání žádosti byl rodinný dům ve vlastnictví žadatelů a ti v něm měli současně trvalý pobyt, a to déle než od 12. září 2022. NZÚ light má přinést prostředky na dílčí zateplení a renovace nízkopříjmovým domácnostem, které jsou nejvíce ohroženy energetickou chudobou“.

Žadatelé dokládají svou nízkopříjmovost některým z následujících způsobů, případně jejich kombinací. Důležitou podmínkou je, aby se týkala všech dospělých členů domácnosti:

  • věk (senior)
  • nebo přiznaný invalidní důchod ve 3. stupni
  • nebo přiznaný příspěvek na bydlení.

Chcete renovovat, ale 150 tisíc vám nepomůže? Nebo nejste „light“?

Jestliže byste sice splnili podmínky pro získání dotace z Nové zelené úsporám light, ale 150 tisíc korun vás příliš „nevytrhne“, prohlédněte si původní dotační program s názvem Nová zelená úsporám. Ten nemá maximální částku dotace nijak omezenu a neomezuje se ani na konkrétní sociální skupiny. Získat tu můžete mnohem vyšší podporu, a díky tomu ve svém bydlení vyřešit více problémů najednou.

Nová zelená úsporám bez přídomku „light“ je určena komukoliv, kdo o dotaci požádá a jehož projekt renovace bydlení přinese energetické úspory. Jak po stránce vytápění, tak spotřeby elektrické energie ze sítě (směřuje proto i k výstavbě vlastních zdrojů tepla a elektřiny). Žádat tu mohou i bytové domy jako celky.

Plánované emisní povolenky pro domácnosti

Byť jsme zatím vnímali emisní povolenky jako čistě průmyslovou záležitost, Evropská unie je plánuje od roku 2027 přenést i do sektoru domácností. Nový systém emisních povolenek EU ETS 2, s povinnými povolenkami zejména na topení, by měl být spuštěn v roce 2027. A znamenat bude jediné: další zvýšení cen tepla a pohonných hmot pro domácnosti.

Emisní povolenky bude sice do Sociálního klimatického fondu odvádět dodavatel paliv stojící na začátku dodavatelského řetězce, ale domácnostem je bude účtovat jako platbu navíc. Zda odděleně, nebo jen formou navýšení ceny, doposud není dohodnuto.

Zatímco zeleně smýšlející firmy, které použijí nové technologie pro snížení dopadů své činnosti na životní prostředí, budou od původních emisních povolenek osvobozeny, domácnostem budou naúčtovány automaticky. Jako zvýšení ceny za paliva. Připravme se proto na fakt, že s novým systémem povolenek se zateplení domu nebo energetická samostatnost vyplatí ještě víc.

Autor příspěvku:

Google+