10 tipů pro dokonalý trávník

14.02.2023 /

Komu se nelení, tomu se zelení. A u trávníkařiny to platí dvojnásob. Chce to trochu snahy, trpělivosti a možná nějakou tu kapku potu. Vaše zahrada se vám však odvděčí krásně zeleným kobercem. Jak na to? Chce to dodržovat pár základních pravidel – používat správné osivo, hnojit, 2× ročně oprášit vertikutátor a pravidelně se po zahradě proběhnout i se sekačkou. A na co dalšího byste neměli zapomenout?

Ukliďte si na zahradě

Trávníkářův rok začíná v březnu. Sníh je konečně pryč a vy máte prostor zbavit trávník odumřelé trávy, spadaného listí, jehličí a větviček. A protože v tomto období zatím tráva nezačala pořádně růst, můžete si klidně pomoct i hráběmi.

Povolejte na pomoc vertikutátor

Máte uklizeno? Výborně. Na řadu přichází vertikutátor! V trávníku na vás totiž pravděpodobně čeká i mech a zplstnatělá tráva, která mu doslova brání se nadechnout, přijímat živiny, vláhu a sluneční světlo. Ideální čas na vertikutaci je na jaře a na podzim. Touto očistnou kúrou šetrně prořežete vrchní vrstvu trávníku, přibližně do hloubky 2-3 mm. Nastartujete růst nové trávy, zvýšíte intenzitu odnožování a zajistíte trávníku přirozenou ochranu před různými chorobami.

Dosejte holá místa

Pokud vám v trávníku po vertikutaci zbyla nevzhledná holá místa, nevěšte hlavu, je to v pořádku. Na řadu přichází kvalitní travní osivo, na kterém se rozhodně nevyplatí šetřit. Sáhnout můžete například po osivu, které obsahuje kostřavu. Výsledkem bude sytě zelený, hustý trávník, který snáší nízkou seč i období sucha.

Pravidelné hnojení, to je oč tu běží

Dobře prohnojená tráva zatočí nejen s různými chorobami, poradí si i s plevelem a mechem. K tomu ale potřebuje především dusík, draslík a fosfor. Na jaře se vyplatí sáhnout po hnojivu s vyšším obsahem dusíku. Ten totiž podporuje nejen růst trávy, ale i její regeneraci. S příchodem podzimu potřebují rostliny naopak více draslíku, který zvyšuje jejich odolnost a zároveň je chrání před suchem a vymrzáním.

Zavlažujte

Svěží a zelený trávník vyžaduje pravidelnou závlahu. To platí dvojnásob, pokud jste právě zaseli. Jestliže totiž semena proschnout, pravděpodobně nevyklíčí. Jak na to? Poručit dešti zřejmě neumíte, proto je potřeba trávníku trochu pomoct. Ideální je zavlažit trávník časně ráno, aby se voda stihla vsáknout do půdy ještě předtím, než stoupne teplota vzduchu. Trávník však nikdy nezalévejte ledovou vodu a ani tehdy, když se do něj opírá přímé slunce.

Zasáhněte proti plevelu

Pampeliška, jetel, sedmikráska nebo jitrocel? Pokud je ve svém trávníku mít nechcete, je potřeba zasáhnout. Pokud se chcete vyhnout zbytečné chemii, nejsnáze se jich zbavíte tak, že je mechanicky vyrýpnete. Pozor. Je důležité odstranit tyto rostliny i s kořenem, jinak hrozí, že znovu vyrostou.

Pravidelně sečte, ale nepřehánějte to

Díky pravidelnému sečení bude váš trávník zdravější a hustší. Ideální doba, kdy tasit zahradní sekačku je při výšce trávníku 7-10 cm. Právě tehdy jsou totiž její stébla dostatečně silná. Jak často sekat trávu? To záleží, co od trávníku očekáváte a jaké je roční období. Většinou však doporučujeme sekat 1-2× týdně. Trávu nikdy nezkracujte více než o 1/3 její délky. V opačném případě riskujete rychlé odpařování vláhy.

Jděte na to zostra

Před sečením vždy zkontrolujete, zda má vaše sekačka pořádně naostřené nože. Nenabroušená sekačka je pro trávu doslova pohromou. Tupé nože trávník “požvýkají” a níkdy tak nedosáhnete krásně zastřiženého vzhledu. S ostrými noži se navíc tolik nenadřete.

Kdo je připraven, není překvapen

Nezapomeňte se vybavit! Základem pro krásný trávník je nejen trpělivost, ale také spolehlivé stroje. Bez kvalitní zahradní sekačky a vertikutátoru se zkrátka neobejdete. Před sezónou také vždy zkontrolujte, zda jsou vaše mašinky připraveny do akce, Pokud vlastníte benzínovou sekačku, vyměňte olej, promažte převody a vyčistěte filtr. Nebo vlastníte AKU sekačku? Pak nezapomeňte dobít baterii.

Užívejte si krásný trávník!

Trávníkařina se na první pohled možná zdá jako pořádná dřina. Radost s krásně hustého koberce však nic nevynahradí. Proto si ho pořádně užijte! Choďte v trávě bosí, zahrajte si na něm s dětmi hry, grilujte, pořádejte pikniky s přáteli, opalujte se na něm. S chutí do toho!

 

Autor příspěvku:

Google+