Jak si kvalitně a levně zároveň vybavit kuchyni?

14.03.2023 /

Stejně, jako je důležitý vhodný výběr nábytku a kuchyňských spotřebičů, je tomu tak u, na první pohled maličkostí, zakoupení uzavíratelných nádob, organizace spíže nebo nákupu potravin. Jak se dá při vybavování kuchyně ušetřit, přitom neubrat na kvalitě?

Zaměřte se na vybavení kuchyně

Vybavením kuchyně v současné chvíli nemáme na mysli větší spotřebiče, naopak ty menší kuchyňské prvky, avšak stejně podstatné. Ujistěte se, že v kuchyni máte dostatek kvalitních a čistých příborů, sklenic, hrnku, talířů apod. Případně si zakupte set nádobí, který díky jednotnému designu vaše servírování posune opět na vyšší úroveň. Jelikož se však nejedná o levnou záležitost, vyplatí se kontrolovat letáky v obchodech, zda aktuálně nenabízejí cenová zvýhodnění

Dále se finance vyplatí investovat do uzavíratelných dóziček, které prodlouží životnost skladovaných potravin. Na obdobném principu fungují i ekologické sáčky na potraviny. Ekologické sáčky jsou skvělé pro skladování pečiva, ovoce či zeleniny a podobně. Jedná se o příhodnou investici, která poslouží jak nám, tak přírodě. Aby však byly nákupy nejen ekologické, ale i cenově přívětivě, vyplatí se opět kontrolovat letáky v obchodech, zda si pro své zákazníky nepřipravily slevy.

Dolaďte detaily

Abyste se ve své kuchyni cítili co nejlépe, je vhodné doladit detaily, těmi může být organizovaný stůl, ale stejně tak organizována lednice nebo spíž. Jestliže ve své lednici nemáte dostatek úložných boxů, prodávají se samostatné organizéry do lednice, díky nimž budete mít větší přehled, co už nakoupené máte a co nikoliv. Myslete také na to, že ne všechny potraviny do lednice patří, vhodné není pečivo, rajčata, česnek, brambory, ale ani ovoce jako banány nebo citrusy. Citrusy si raději vystavte do ovocné mísy umístěné například na baru, anebo rovnou na stole. 

Při organizaci spíže svoji pozornost věnujte minimální trvanlivosti skladovaných potravin, jakmile budete mít vše pro tříděné, můžete doplnit zásoby. Spoustu výhodných nabídek na potraviny zákazníkům nabízí leták Kaufland na příští týden, díky kterému budete mít dostatek času na to, rozmyslet si, co opravdu potřebujete a co by se naopak znovu mohlo zkazit, protože to nestihnete zužitkovat.Jednou za čas ale leták Kaufland na příští týden nabízí také spoustu zlevněných užitečných doplňků do domácnosti, kuchyňské nože nebo svíčky, kterými si opět můžete zútulnit kuchyň.

Ušetřete svůj čas vhodným uspořádáním věcí

Zamyslete se nad tím, jak postupujete při přípravě pokrmů, podle toho si pak uspořádejte celou svoji kuchyň. Ušetří tím nejen svůj čas, ale také energii. Pomyslně si kuchyň můžete rozdělit na 4 části:

  • odkládací zóna,
  • přípravná zóna,
  • vařící zóna,
  • úklidová zóna.

Úloha vybraných zón je podle názvu poměrně jasná. V odkládací zóně vyložíte svůj nákup a postupně jej začnete uklízet tam, kam jednotlivé suroviny patří. V přípravné zóně budete krájet ovoce, zeleninu, zkrátka si připravovat suroviny na vaření. S těmi se následně přesunete do vařící zóny a svoji pouť po kuchyni zakončíte v úklidové zóně, kde se zbavíte veškerého nepořádku.

 

Autor příspěvku:

Google+