Výhody a nevýhody kontejnerových domů

04.04.2023 /

Již několik let je kontejnerový dům životním trendem v moderním světě. Od restaurací, barů a kanceláří až po mobilní mini-byty nebo velké obytné budovy – téměř každá budova může být postavena ze skladových nebo obytných kontejnerů. Kontejnerové sestavy přesvědčí svým moderním designem i zajímavými venkovní obklady či stylovými geometrickými tvary, které získáte při stohování a skládání kontejnerů k sobě a na sebe. V tomto příspěvku vám řekneme vše o výhodách a nevýhodách tohoto typu bytů. A najdete ve svých představách několik příkladů super moderních a inovativních kontejnerových domů. Nechte se inspirovat!

Kontejnerový dům je snem mnoha lidí, a to není náhodné. Tyto typy bytů mají řadu výhod a možná největší z nich je cena. Použitý kontejner obvykle stojí mezi 1000 a 3000 eur. Musíte však také vypočítat dodatečné náklady na převoz. S pomocí architekta můžete mít malý dům postavený z několika kontejnerů. Nejlevnější  je vlastně obytný kontejner – tedy jednokontejnerový byt. I když je poměrně malý, lze ho snadno přepravovat z jednoho místa na druhé. To vám dává možnost změnit své bydliště, aniž byste museli hledat nový byt. Samozřejmostí jsou také super moderní kontejnerové domy od vyhledávaných architektů. I když jsou poměrně drahé, jsou stále skvělou alternativou ke konvenčnímu masivnímu domu.

Budovy vyrobené z kontejnerů jsou také šetrnější k životnímu prostředí a udržitelnější ve srovnání s tradičními budovami. Díky chytré konstrukci umožňuje velikost kontejneru (délka cca 12 m a šířka až 2,5m) pohodlné a prostorné bydlení pro cca 2-4 osoby. A v případě potřeby lze byt kdykoli rozšířit o další přistavené kontejnery. Kontejnerové domy však mají také některé nevýhody, které by neměly být podceňovány. To zahrnuje například skutečnost, že většina kontejnerů je relativně úzká a jejich stropy nízké. S výškou stropu asi 2,5 m se někdo může dlouhodobě cítit stísněně. Ale tento problém má řešení – můžete naskládat až tři kontejnery na sebe a otevřít strop v některých oblastech domu. Je pravda, že kontejnery jsou levnou alternativou k běžným budovám, ale někdy restrukturalizace nejsou levná záležitost – záleží na vašich přáních a velikosti domu. Z tohoto důvodu může být v některých případech stavba domu se čtyřmi nebo šesti kontejnery stejně drahá jako stavba tradičního masivního domu ze dřeva nebo cihel.

Náročnější mohou být náklady na vytápění, pokud vytápíte elektrickými konvektory, ale v dnešní době je spousta úspornějších variant pomocí tepelných čerpadel, klimatizací apod. Na střechu lze také umístit solární panely. Vývoj plánů elektřiny, větrání a vodoinstalace pro kontejnerový dům také není snadný úkol. Zkušený architekt nebo kontejnerová firma, která domy staví vám však může pomoci problém vyřešit a zařídit vám krásný, moderní a útulný dům dle Vašich představ.

Autor příspěvku:

Google+