Zhodnoťte finance investováním do novostavby!

24.04.2014 /

Možná máte zrovna teď na účtu pár set tisíc korun a přemýšlíte, jestli je nějak výhodně neinvestujete. Společně s realitními odborníky jsme se zamysleli nad investicemi do nových nemovitostí v Brně a přinášíme vám tip, jak své peníze zúročit a nenechat zbytečně ladem.

Obecně investice do nemovitosti je jednou z  nejméně rizikových za poslední roky. Zatímco někteří hojně tuto možnost výdělku využívají, mnohé z vás ani nenapadne, že byste mohli své peníze nechat vydělávat pro vás. Řešením je investice do novostaveb. Ale které jsou k tomu vhodné?

„V praxi se setkáváme s tím, že lidé mají své peníze, jak se říká, ladem a ani netuší, že by je mohli jednoduše zúročit,“ popisuje situaci na realitním trhu v Brně Ivor Ševčík, majitel developerské společnosti, která již několik let nabízí nové investiční bydlení. „Ideální jsou menší byty v dobré lokalitě, které mají dobrý budoucí potenciál pro následný pronájem. Pak je možné své úspory vynaložit jako základ pro hypoteční úvěr, který splácí za klienta nájemce. Tato investice samozřejmě patří mezi ty dlouhodobé, protože výnos lze očekávat až po cca 5 letech a více,“ vysvětluje Ivor Ševčík.

O správu bytu se postará developer

Většinu zájemců často neodrazuje ani tak samotná koupě bytu, ale následné shánění „slušných a spolehlivých“ nájemníků, řešení vyúčtování apod. Pokud se obrátíte na spolehlivého partnera, který vám s těmito úkony pomůže, nemusíte se prakticky o nic starat. „Naše společnost se zabývá nejen klasickou developerskou činností, ale i službami v tomto segmentu.

Nabízíme investiční byty, které jsou přímo k těmto účelům postavené, počítá se tedy s tím, že v těchto bytech bude bydlet nájemník. Uzpůsobení se týká i vnitřního vybavení a použití materiálů v interiéru i exteriéru. Klientovi, který si pořídí takový byt, jsme schopni nabídnout kompletní správu této nemovitosti včetně shánění případných nových nájemníků, a to u námi realizovaných staveb zcela zdarma,“ dodává odborník.

Pokud jste nyní začali o podobné investici uvažovat, nabízí se jistě otázka, kolik peněz je třeba do začátku. V případě běžného bytu 1+1 se jedná o cca 600 tisíc korun. V takovém případě ihned získáte cca 2 500 Kč měsíčně, tedy 30 tisíc za rok, což znamená 5% výnos. Pokud nezaplatíte nic a hypotéka činí 100 %, nevyděláte sice nic, ale za 30 let budete mít byt. 200 tisíc je podle odborníka optimální.

Kolik stojí správa nemovitosti

Nové investiční byty seženete nejen přes realitní kanceláře, které mají dohodu s developery, ale i přes developery samotné, jak bylo již v úvodu řečeno. Účtují si různě, buď za zprostředkování prodeje a další provizi platí už jen nájemce. Správa nemovitosti bývá zdarma. Společnosti garantují klientovi dobu, za kterou se jim podaří najít nového nájemce, bývají to 2 až 3 měsíce. Přesto Ivor Ševčík doporučuje mít zálohu v podobě dvou až tří hypotečních splátek, pro případ, že se nájemce nepodaří sehnat ihned.


Rady pro budoucí investory

Jaká jsou rizika tohoto investování?

Jedná se o nenáročnou formu, kdy můžete investovat individuálně a zjištění potřebných informací není problém. Dlouhodobým trendem u nemovitostí je růst cen. Výše růstu záleží na růstu ekonomiky v konkrétních oblastech a lokalitách, ale také na konkrétní poloze nemovitosti.

Kdo jsou vhodní nájemci pro investiční byty?

  • 1+kk doporučuji nabídnout na pronájem mladým párům, manželům i jednotlivcům. Není vhodný pro managery. Terasa a garáž jsou investice, které bychom těžko promítali do ceny pronájmu.
  • Byty 2+kk a 2+1 už mohou být vhodné i pro managery. Investor měl koupit byt i s garáží či parkovacím místem. Vyžadují většinou zařízený byt, je potřeba s touto částkou tedy kalkulovat. Nezařízený byt doporučujeme bez garáže. Vhodnější pro investici a následný pronájem jsou byty o menší rozloze (kolem 50 m2). Tato velikost bytů je také velice žádaná mezi studenty.
  • Byty 3+kk doporučuji kompletně zařídit reprezentativním nábytkem, zakoupit včetně garáže a parkovacího místa a nabídnout na pronájem top-managerům s rodinou nebo bez ní.

Jaké byty jsou aktuálně k dispozici?

Aktuálně nabízíme 

2+kk ve Viladomě v Žebětíně.

Splátky hypotéky jsou zde 9 132 Kč/měsíc. Pokud si jej koupíte na investici, výnos na nájemném bude 8 000 Kč. Zaplatíte pouze 1 132 Kč/měsíc a za 30 let získáte byt v hodnotě 2 168 910 Kč. Toto platí pro 100% hypotéku.

Kontakt:

AC Real, s. r. o.

Dělnická 39, Brno-Komín

zdarma linka: 800 442 442

mobil: 731 516 417

acreal@acreal.cz

www.acreal.cz

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+