Rekuperace: Pomocník při šetření energií

24.04.2014 /

V moderním a ekonomicky efektivním bydlení se stále častěji lze setkat s pojmem větrání s rekuperací tepla. Co ale znamená její uplatnění v praxi? 

Myšlenka rekuperace vychází z celkového uvažování o tepelných ztrátách domu a možnostech, jak tomu zabránit. Při běžném větrání totiž ze stavby bez užitku uniká až polovina tepelné energie vynaložené na topení. Autoři úsporných konceptů proto začali uvažovat, jak toto teplo pro interiér „zachránit“, a přitom zajistit přísun čerstvého vzduchu.

Výsledkem bylo zařízení, jež sice do domu přivádí čerstvý vzduch, který si ale odebírá tepelnou energii z odváděného, znečištěného – rekuperační jednotka.

Hlavní parametr – účinnost

Zmíněné předávání tepla se uskutečňuje ve výměníku, který je nejdůležitější součástí rekuperační jednotky. V něm se teplo odvětrávaného vzduchu v protiproudém režimu předává vzduchu přiváděnému zvenčí, čistý vzduch se přitom se znečištěným nemísí, každý je veden ve „svém“ potrubí zvlášť. Nejdůležitějším parametrem rekuperačního systému je pak účinnost, tedy procento tepelné energie, které se podaří v domě udržet. Příkladem může být běžné větrání otevřeným oknem, při něm uniká všechna energie a účinnost je nula, kvalitní rekuperační jednotka „propustí“ do exteriéru jen deset nebo dvacet procent tepla a zbytek je použit na ohřev přiváděného studeného vzduchu.

Vyšší hygiena bydlení

Podmínkou zřízení rekuperačního systému je instalace systému nuceného větrání v domě, do jednotlivých místností je čistý vzduch přiváděn potrubím umístěným v podlaze, ve stěnách  nebo v podhledech. Výhodou pak není jen úspora tepla, ale i přesně regulované množství čerstvého vzduchu (není třeba v cyklech větrat) a také vyšší hygiena pokud jde o prach i pyly – v systému jsou instalovány citlivé filtry.

Rekuperace pro pasivní domy

Větrání s rekuperací je nejvhodnější pro velmi dobře izolované a vzduchotěsné pasivní domy, v nich je procentní podíl úspory sytému nejvyšší. V pasivních domech se rekuperační systém nejčastěji kombinuje s podlahovým, stěnovým nebo stropním topením, které využívá jako zdroj energie malé tepelné čerpadlo.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+