Prohlídka nemovitosti před prodejem. Na co se soustředit?

08.05.2015 /

Odborníci na reality se opět shodují na tom, že aktuální situace na realitním trhu je velmi příznivá, a to zejména pro nákup bytu na investici. Hypoteční sazby jsou stále velmi nízké stejně jako ceny nemovitostí. Zda jste si vybrali tu správnou, můžete poznat už při prohlídce. Čemu byste se měli věnovat, abyste nekoupili „zajíce v pytli“?

Při nákupu nemovitosti je vždy lepší svěřit se do rukou realitní kanceláře. I přesto byste měli vědět, co je při prohlídce vybírané nemovitosti důležité sledovat. Inzerát ani doporučení realitního odborníka nemusí být stoprocentní jistotou. Až v okamžiku, kdy si nemovitost prohlédnete na vlastní oči, můžete zjistit, zda má nějaké vady a zda vám skutečně vyhovuje.

Dobrá realitní kancelář vám dokáže nejen poradit, ale dokáže také posoudit, zda cena za tuto nemovitost odpovídá jejímu reálnému stavu. Před tím, než ji navštívíte, zjistěte si dopředu, jak se cca pohybují ceny podobných nemovitostí v blízkém okolí, abyste si představu udělali i vy. Profesionální makléř vám následně dokáže určit odpovídající tržní cenu konkrétní nemovitosti a vy můžete posoudit, jak dokonale trh zná. Nebojte se proto takového odborníka k prohlídce přizvat. Zkušený makléř vás také upozorní na detaily, kterých byste si v pozici laika nevšimli.

První dojem je důležitý

Při vstupu do nemovitosti je nejdůležitější první dojem. A podle odborníků vám také mnohé napoví. Právě on zpravidla rozhodne o konečném verdiktu. Což je rada i pro prodávající, kteří si tento fakt mnohdy neuvědomují. Určitě se ptejte na energetický průkaz budovy (nemovitosti), který vám napoví něco o energetické náročnosti. Je dobré nechat si ukázat reálné účty a složenky, které majitel platí. To poslouží k vaší přesné představě následných měsíčních výdajů. Přestože je jasné, že každý člověk se chová v daném bytě jinak, což se týká nejen topení, ale i větrání apod. Klidně se majitele zeptejte, jak často větrá či topí.

Vady nemovitosti

Vlastník nemovitosti by vás také měl upozornit na případné vady nemovitosti. To lze vyčíst i z energetického štítku. Pokud si s tím nevíte rady, opět to nechte na makléři, ten by vám měl umět poradit i po této stránce. Podstatné jsou při prohlídce zejména: stav nemovitosti jako takové, její umístění (lokalita), blízké okolí, ale třeba i sousedé, jak jsou řešené dispozice bytu apod. Zaměřte se na samotné umístění bytu v domě. Pozornost věnujte viditelným vadám na první pohled, jako jsou mokrá místa, praskliny či mapy na zdech. Současné budovy trápí zejména přílišná vlhkost, která může být důvodem vzniku těchto vad, a může způsobit i nemalé zdravotní potíže, vyplývající z dlouhodobého pobytu v takovém prostředí. S takovými problémy se potýkají bohužel i novostavby. Když objevíte na stěnách vlhké mapy či plísně, raději od koupě upusťte.

Plány bytu a případná rekonstrukce

Pro prohlídku si naplánujte denní hodinu, abyste měli dostatek světla. To vám také zaručí, že získáte nezkreslený pohled a zjistíte míru osvětlenosti dané nemovitosti. Nezapomeňte se pídit po plánech bytu, kde jsou rozkreslené rozvody apod. V případě, že byste v budoucnu chtěli cokoli změnit, mohl by to být problém. Je dobré vědět, jaké zdi jsou nosné a kudy vede voda, plyn i elektřina. Pokud nemovitost prošla rekonstrukcí, měl by vám majitel prokázat, kdy k ní došlo a čeho všeho se týkala. V neposlední řadě zkontrolujte stav spotřebičů, vypínačů, vodovodních rozvodů i baterií. Už na první pohled zjistíte, zda bude nutná jejich renovace či celková rekonstrukce, což představuje další finance navíc. Všechny zjištěné vady sepište do smlouvy. Můžete na nich rovněž postavit jinou cenovou strategii při koupi, tedy požádat majitele o slevu. Makléř by vám ji měl pomoci vyjednat.

Čeho si ještě při prohlídce všímat:

  • Na prohlídku choďte v době, kdy je pravděpodobné, že jsou další obyvatelé domu doma. (Můžete si tak ověřit zvukovou izolaci místností.)
  • Informujte se o dopravní obslužnosti v lokalitě. Kde je nejbližší zastávka, obchod, škola či školka. Je to důležité i v případě, že budete byt pronajímat nebo v budoucnu prodávat.
  • Zkoumejte možnosti parkování, a to nejen pro vás, ale i pro vaše návštěvy.
  • Hodně vám napoví i okolí bytu. Všímejte si, v jakém stavu se nacházejí společné prostory, zda se lidé o ně starají, nebo jsou před rekonstrukcí.
  • Něco o svých budoucích sousedech vám napoví i stav okolí jejich vstupních dveří, schránek apod. Špatný soused vám dokáže ze života udělat peklo.

Mokrá místa, praskliny, mapy na zdech jsou předzvěstí současných i budoucích potíží. Prozradí vám, že nemovitost sužuje přílišná vlhkost, která může být důvodem vzniku nejen těchto vad, ale může způsobit i nemalé zdravotní potíže. Jak ji kupující maskují, najdete v našem on-line magazínu REALCITY.

Autor příspěvku:

GRAPHIC DESIGNER s dlouholetou zkušeností, znalostí a dovedností v oboru grafické tvorby, DTP, produkce a markentingové komunikace.

Google+