Brno-Židenice: Městská část s novou tváří

07.11.2015 /

Od roku 1990 patří Brno-Židenice k dalším 28 samosprávným městským částem statutárního města Brna. Veškerá zástavba se rozkládá na levém břehu řeky Svitavy a tvoří ji jihozápadní část katastrálního území Židenice, ohraničená na západě pravým břehem Svitavy, a východní část katastrálního území Zábrdovice.

Území má obecně městský charakter. Západní polovinu městské části tvoří téměř úplná rovina. Naopak na východ se terén začíná zvedat. Milovníci klidu a zeleně využívají možnosti zdejšího lesoparku Akátky, který najdete na severozápadním svahu Židenického kopce při hranici s městskou částí Brno-Vinohrady. Jedná se o jeden ze dvou lesoparků na území této městské části. Ten druhý se rozkládá nad Juliánovem na Bílé hoře a nabídne obyvatelům nádhernou vyhlídku na Brno. Oba lesoparky jsou využívány zejména k procházkám.

Zástavba městské části je rozmanitá. Najdete tu také dvě sídliště: první leží v okolí Staré Osady, druhé je na jihovýchodě – Juliánov. Už od roku 1992 započala na území městské části intenzivní rekonstrukce bytových domů. Pod Bílou Horou poblíž Bělohorské ulice probíhala v letech 2002-2008 výstavba moderního komplexu bytových domů. Změny však pokračují dodnes. Jaké? Např. došlo k rekonstrukci zdejších silnic, jejichž stav si to již vyžadoval. Dnešní Židenice se zkrátka probouzí do nové doby a nabízí svým obyvatelům rozhodně více, než v minulosti.

Služby jsou na dobré úrovni. Je tu dostatek nákupních možností (Kaufland, Albert, Tesco), na severovýchodě městské části je i obchodní centrum LeRK, nabízející podlahové krytiny či spotřební elektroniku. Zejména v ulicích Táborská, Bělohorská a Gajdošova narazíte na řadu malých obchodů, jakož i několik hospod. S tím se pojí i kulturní a společenské možnosti. Ani na jejich nedostatek si nemohou místní stěžovat. Nepravidelné kulturní akce se konají v Dělnickém domě, nacházejícím se v Juliánově na Jamborově ulici. Od roku 1997 také pořádá již tradičně městská část obnovené krojované Židenické hody, které se zde konají vždy koncem října. Bohatou historii má i židenické školství, které mělo velký vliv na počešťování Brna. Zasloužil se o něj Krejcarový spolek, který zde působil téměř 70 let. Pomáhal zejména zakládat první mateřské školy již před sto lety, zajišťoval učební pomůcky a školní potřeby pro žáky ze sociálně slabších rodin i jejich ošacení. A ne jinak je to tu se školstvím i dnes. Mladé rodiny ocení dostatek škol i mateřských školek. Ty se nemusí obávat ani o dostatek volnočasových možností. Na území najdete několik sportovních organizací včetně Sokola stejně jako vhodných míst pro plnohodnotné trávení volna např. v Centru volného času Paleta.

Poohlížíte-li se po novém bydlení, máme pro vás také dobrou zprávu. Na následujících stránkách se dozvíte o nových projektech, které se tu staví. V rubrice Tip specialisty se dozvíte víc. Další aktualizovanou nabídku zdejších nemovitostí najdete na www.realcity.cz.

O bohatý kulturní program se v Židenicích stará mimo jiné i Dělnický dům Židenice, který zde má bohatou tradici. Svou sportovní formu můžete vyladit třeba v hale na bedmintonu nebo v místním Sokole. Vašemu výběru aktivity se tady rozhodně meze nekladou.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+