Jarní příprava zahrádky. Čím začít?

05.04.2016 /

Máte zahrádku? Nebo alespoň balkon? Pak zbystřete. Přinášíme pár základních rad, jak se o ně postarat v jarním období. Ještě je čas.

Počasí si sice dělá, co chce, ale kalendářně se pomalu blíží jaro. A to je ten nevyšší čas na přípravu zahrádky.

Začněte úklidem

Nejprve vás čeká méně oblíbený úklid. Je potřeba vyhrabat suché listí, trávu, případně i mech z trávníku. Je to, jako když si umejete hlavu. Přesně tak se bude váš trávník cítit. Provzdušní se a odstraní se z něj zbytky chorob.

Stomy si zaslouží vaši péči

Pokud máte v zahradě stromy, zkontrolujte jejich správnou oporu. Zaměřte se zejména na mladé stromky. Odborníci radí uvolnit úvazky, aby se nezařízly při růstu do větví. V březnu se doporučuje dokončit např. řez angreštu, rybízu a vinné révy. Začít byste měli také řezem jabloní a hrušní. Úplně nejdříve ovšem věnujte pozornost starým stromům. Velké stromy snesou vyřezání celých větví. Nejdůležitější je, aby se tzv. prosvětlila koruna.

Postřik ovocných stromů. Kdy je správný čas?

Hlavně nebuďte zbrklí a nedočkaví. Postřik ovocných stromů proti přezimujícím škůdcům se provádí až v dubnu, nikoli v březnu. Až přijde na tohle řada, použijte k tomu přípravky na bázi oleje s insekticidem (Zdravé jablko apod.). Nevynechejte dva postřiky. První ve fázi tzv. myšího ouška (jde o vyrašené pupeny) a druhý po odkvětu. Nezapomeňte, že peckoviny se prořezávají také až v dubnu. Stromy je možné následně i přihnojit kompostem nebo minerálním hnojivem.

Maliny a ostružiny

Pěstujete sobě nebo dětem maliny či ostružiny? Pak jistě vít, že se jejich výhony stříhají už na podzim. Že jste zapomněli? Nevadí. Odstříhněte odplozené větve maliníku nebo ostružiníku teď v březnu. Vůbec se toho nebojte. Klidně je střihněte úplně nad zemí. Výhony ponechejte a jen trochu zkraťte. Na konci března je nejvhodnější doba k sázení jahodníku. Jestli letos sázet nebudete, očistěte alespoň ten starý. Pryč musí všechny staré a uschlé listy!

Zryjte záhony

Je čas také na zrytí záhonů. Pokud se chystáte sázet kořenovou zeleninu, počkejte si na pěkné počasí. Bezprostředně po vysazení je ochraňte bílou netkanou textilií. Máte-li skleník, můžete už teď vysázet cibuli, ředkvičky nebo třeba salát.

A co květiny?

Jaro je ideální k výsadbě letniček do pařníků. Můžete se také pustit do otužování balkonových květin.Vaši péči si zaslouží i trvalky na záhonech. Trochu je střihněte a přihnojte. Odmění se vám později krásnými květy. Rovněž je čas věnovat pozornost živému plotu. Nebojte se ho ostříhat do požadovaného tvaru!

Když už se pověnujete zahrádce, nezapomeňte ani na pokojové rostliny. I ty potřebují vaši péči.:)

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+