Domácí studna znamená úspory a nezávislost

22.05.2014 /

Mít vlastní zdroj vody je vždy výhodné. Znamená nezávislost na veřejné síti, což je výhodné zejména kvůli ceně vodného, u novostaveb navíc může vlastní studna přinést úspory už v začátku, když odpadne nutnost zřizování vodovodní přípojky. 

Při rozhodování o zřízení vlastní studny je nejdůležitější počáteční průzkum, který nám dá informace o tom, jestli vůbec a v jaké hloubce se na pozemku voda nachází. To lze zjistit orientačně s pomocí proutkaře, a pak přistoupit ke hloubení studny. Spolehlivější, ale nákladnější metodou je využití průzkumných vrtů, které poskytnou jasnou představu o stavu a množství podzemních vod.

Kvalita rozhodne o využití vody

Jestliže již víme, že na pozemku nachází dostatečně vydatný s hloubkově přístupný zdroj vosy, musíme přistoupit k dalšímu kroku, který je určující pro využití podzemní vody – zjistit její kvalitu.

Přesnou představu o tomto parametru poskytne rozbor, který zajistí regionální hygienická stanice nebo specializovaná firma. Rozbor přitom musí být zaměřen nejen na znečištění chemickými látkami, ale i na přítomnost bakterií.

Jak se k vodě dostat

Pokud voda vyhovuje našim požadavkům, lze přistoupit k vlastní stavbě – hloubení studny. Tady lze volit mezi dvěma základními metodami. Tou tradiční je kopání, jehož výsledkem je studna o větším průměru, jejíž stěny je nutné vyztužit betonovými skružemi.  Díky průměru kolem jednoho metru pak studna nebude mít problém s doplňováním vody při zvýšeném odběru.

Druhým typem realizace studny je vrtání – přistupuje se  k němu hlavně v případech, kdy je voda ve větší hloubce. V tomto případě má pak studna průměr do třiceti centimetrů a voda se z ní čerpá plastovým nebo ocelovým potrubím do místa spotřeby.

Pro komfortní a šetrné využití vodního zdroje je třeba počítat i s technikou její přepravy ze studny na místo použití – čerpadlo. Do hloubky sedmi metrů se používají sací čerpadla pro vetší hloubky je nutné instalovat čerpadla ponorná.

Studna musí vyhovět předpisům

Stavba studny podléhá poměrně přísným předpisům, je považována za vodohospodářské dílo a nelze ji tedy stavět bez příslušných povolení.  Ve vodoprávním řízení se musí k projektu vyjádřit stavební úřad i příslušný vodoprávní úřad.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+