Developeři se chystají zdražovat. Levné byty zmizí!

31.10.2014 /

Prodeje jsou na vysoké úrovni. To potvrdila nejnovější čísla, která pravidelně mapuje společnost Trigema a představuje na setkání odborníků u Kulatého stolu. Třetí čtvrtletí letošního roku, stejně jako ta předchozí, pokračuje v pozitivních hodnotách (a má stoupající tendenci). Bude tomu tak donekonečna? Určitě ne! Praha, která má na svědomí až dvě třetiny prodeje, není zkrátka nafukovací.

Praha a prodeje novostaveb

Analýza společnosti Trigema prokazuje, že i přes tradičně slabší letní období se na developerském trhu v Praze prodalo 1 400 nových bytů. Za celý rok 2014 se tak podařilo prodat již 4 250 nových bytových jednotek, přičemž na konci třetího kvartálu bylo v nabídce cca 7 000 dostupných bytů.

Není překvapením, že ceny nemovitostí mírně rostou. K nepatrnému zdražení došlo ve druhém čtvrtletí. Nyní společnost registruje jednoprocentní nárůst. Průměrná cena se podle analýzy usadila na 61 593 Kč s DPH za m2 (počítáno jako podíl celkové ceny s DPH a uváděné podlahové plochy developerem). Nárůst průměrné ceny může být podle odborníků důsledkem plánovaného zdražování na developerském trhu. Třetí čtvrtletí opět nabídlo další nové byty. Byl spuštěn prodej hned v několika projektech, kde se průměrná cena již pohybuje přes hranici 62 500 Kč s DPH na metr čtvereční.

NOZ a aplikace platných předpisů

Důvodem růstu cen jsou i další faktory. Jedním z nich je i pozvolná aplikace platných právních předpisů do ceníků developerských projektů. To se v první polovině roku ještě nedařilo celoplošně realizovat. Předpisy NOZ by se v rámci cen bytů v developerských projektech měly projevit ovšem skokovým snížením průměrné ceny – uvádí se v analýze.

Nejlevnější byty ovšem začínají na trhu chybět

V rámci nově zahajovaných projektů je možné sledovat nový trend. Jde o eliminaci nejlevnějšího sektoru bytů. Sem patří byty do 45 000 Kč s DPH za m2. Na tento nejnižší cenový segment připadne pouze 1  % z celkového množství nově zahajovaných bytů. Těch je cca 1 800. Díky tomu byla upevněna pozice středního cenového segmentu. Zde se průměrná cena pohybuje od 45 do 65 tisíc korun za metr čtvereční. Ten je v Praze zastoupený z 50 %.

Brno a developerský trh v číslech

Druhým největším developerským trhem je ten brněnský. I ten vykazuje pozitivní stav prodejů. Ve třetím čtvrtletí bylo prodáno 167 nových bytů. V tuto chvíli si můžete vybrat z cca 850 dostupných bytových jednotek. Jejich průměrná cena se pohybuje okolo 50 000 Kč s DPH za metr čtvereční.

Developeři se chystají zdražovat!

Některé parametry se začínají přibližovat roku 2007. Z toho je patrné, že developerům se dnes daří dobře.  Prodají letos podle odhadů asi 5 600 bytů. Je ovšem otázkou času, kdy se růstový potenciál vyčerpá. „Je třeba myslet dopředu. Trigema si to uvědomuje a již teď hledá nová řešení,“ přiznal Marcel Soural, šéf holdingu Trigema. Zároveň prohlásil, že se domnívá, že trhu jako takovému uškodí masivní nasazování projektů na trh.

Zdroj: společná data společností Trigema, Ekospol, Skanska Reality, Trikaya 

Jak na tom jsou další regiony?

V dalších regionech, Libereckém, Pardubickém, Královéhradeckém a Budějovickém kraji je k dispozici 60 developerských projektů s téměř 1000 dostupnými byty. Pro představu je to dohromady stejně velké množství bytů, jakým disponuje trh v Brně. Trh v Brně je přitom zhruba desetinový oproti Praze. Do dvou až tří let podle odhadu Marcela Sourala, generálního ředitele Trigemy, ovšem dojde k poklesu trhu v Praze. Trigema již začala mapovat, ve kterých regionech má výstavba budoucnost, aby se na tuto situaci připravila.

Průměrné ceny bytů v regionech

Průměrná cena v regionech Česka je 40 000 Kč s DPH za metr čtvereční. Ale ne všechny byty v dostupných projektech je možné v této ceně pořídit. Rozpětí průměrných cen je v krajích velmi výrazné: na jedné straně nové byty za 20 000 Kč s DPH za metr čtvereční, na straně druhé exkluzivní apartmány v horských střediscích až za 76 000 Kč s DPH za metr čtvereční.

Stěžejními městy jsou ve sledovaných regionech České Budějovice a Pardubice, ve kterých je k dispozici až 600 nových bytů s průměrnou cenou těsně pod hranicí 40 000 Kč s DPH za m2.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Evropa láká investory! O jaké státy je největší zájem?

Nový český rekord . EKOSPOL prodal za měsíc 250 nových bytů. Některé jsou ještě volné!

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+