Družstevní vlastnictví. Další možnost vedle hypotéky.

21.04.2015 /

Je to několik let, co se na realitní trh opět vrátilo dříve velmi oblíbené družstevní vlastnictví. Stala se z něj zajímavá příležitost nejen pro ty, kdo hledají bydlení nebo nemovitosti na investici, ale i pro developery. Pro koho je výhodné a co vám nabízí?

Družstevní bydlení (vlastnictví) není vlastně žádnou novinkou, nový trend rozhýbalo několik jednotlivých developerských společností, které přinesly na trh možnost, jak získat nový byt za výhodných podmínek. Ačkoli byli Češi zprvu trochu opatrnější a museli se zbavit předsudků, dnes je tahle forma opět znovuobjevená a láká mnoho klientů. Developerské projekty, které tuto formu vlastnictví spojenou s trochu jiným financováním podporují, jsou velmi rychle prodané.

Co vám to přinese?

Lidé u družstevního bydlení vítají relativně nízké pořizovací náklady. V praxi to trochu zjednodušeně znamená, že složíte cca 25 % z celkové ceny bytu a zbytek splácíte formou nájmu. O byty se ve větším měřítku zajímají lidé, kteří nechtějí z nějakého důvodu prokazovat své příjmy. A není divu. Nemusíte žádat o hypoteční úvěr. Nemusíte tedy absolvovat martýrium okolo vyřizování hypotéky, ale zároveň si zachováte větší anonymitu. Proč? Protože vaše jméno nebude figurovat v záznamech banky. A v praxi se ukázalo, že je tento fakt je při volbě poměrně klíčový. Zejména pro podnikatele nebo i pro klienty se špatnou bonitou. Úvěr na pořízení nemovitosti si totiž bere družstvo jako právnická osoba, které již nezkoumá bonitu osob, které se stanou jeho členy, takže tento typ bydlení si mohou snadno pořídit i lidé, kteří by při vyjednávání s bankou o hypotéce neobstáli. Úvěr družstvo splácí z členského vkladu družstevníka (jak jsme uvedli výše – zpravidla 25 až 30 procent ceny podílu a z pravidelného nájmu. Po splacení celého podílu lze nemovitost převést do obecně preferovaného osobního vlastnictví. Pokud družstevník chce a může, existuje možnost anuitu doplatit jednorázově, a to bez jakýchkoliv sankcí. Družstvo se v takovýchto případech zakládá pouze za účelem realizace bytového domu či rodinných domů. Jsou to tedy nové společnosti bez minulosti, takže se někdy v budoucnu nemůže objevit nějaký starší dluh.

Vyskytly se časté obavy, zda takový byt můžete prodat či pronajímat. Odpověď tedy zní ano. Nakládat s ním můžete podobně jako s bytem ve vlastnictví osobním. Přesto je tu pár omezení.

  • Bývá stanovena doba, po kterou musíte poctivě splácet nájem, a po jejím uplynutí můžete klidně nemovitost doplatit a převést do osobního vlastnictví.
  • Byt můžete samozřejmě také pronajímat, i když k tomu budete potřebovat souhlas družstva. To v praxi nebývá problém.
  • Někdy také bývá úrok úvěru po celou dobu splácení stejný a nekopíruje tržní nabídku. To ovšem neplatí vždy.

Družstevní bydlení nenabízejí velcí developeři nebo zavedená bytová družstva. Pravdou ale zůstává, že s masivnější výstavbou družstevních bytů začal hlavně Finep, jehož pilotní projekt se velmi rychle uchytil a ukázal jako životaschopný. Podobně zajímavý by mohl být i produkt nájemního bydlení, který developeři také zvažují. V takovém případě by ovšem musel zastoupit roli investora. To znamená investovat dlouhodobé volné finanční prostředky, na což většina developerských společností bohužel nemá.

Převedení družstevního podílu bez daňové zátěže

Další z výhod družstevnictví je možnost převést družstevní podíl bez daňové zátěže. Budou-li například chtít rodiče převést byt v osobním vlastnictví na dítě, musí zaplatit daň z převodu nemovitosti. U převodu družstevního podílu taková povinnost nevzniká. Bez zajímavosti není ani konstantní výše nájemného. Je určeno při vstupu do družstva a vliv na jeho výši nemají žádné inflační tlaky jako třeba při nájemním bydlení.

Nově i družstevní vlastnictví na RD

Na trhu se podlední dobou začaly objevovat i další projekty nabízející tentokrát družstevní vlastnictví na rodinné domy. Jednou z takových firem, která má ve svém portfoliu hned několik takto řešených projektů, je Moravská stavební a.s.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+