Chcete uspořit za topení? Vyberte si správně váš kotel!

14.12.2015 /

Výběr topného tělesa není úplně snadný úkol. Záleží na celé řadě faktorů. Jedním z těch hlavních je zdroj energie, který máte k dispozici. V dnešní době je na trhu pestrá škála možností. A díky moderním technologiím se toto portfolio ještě rozšiřuje. Jak si ale správně vybrat?

Zaměřte se na podstatné parametry

Prvním z parametrů, který byste měli sledovat, je tepelný výkon. Pozor však na to, že mezi velikostí prostoru, který chcete zatopit, a výší výkonu kotle nemusí být vždycky přímá úměra. Co to znamená? Odborníci např. u moderních nízkoenergetických fomů doporučují kotel do výkonu maximálně 10 kW, protože jakýkoli výkonnější kotel by dům zbytečně přehříval. Další věc, kterou byste měli mít na zřeteli, je fakt, že dnešní kotle mají mnohem větší účinnost. Doporučení známého, který má dobré zkušenosti s určitou značkou, nemusí pro vás být tím nejlepším řešením.

Před samotnou kopí je proto dobré nechat si potřebný výkon přepočítat. To zvládne projektant nebo to lze orientačně podle kalkulaček na internetu.

Cena vs. kvalita

Kotle nejsou zrovna levná záležitost, a proto se zákazníci často rozhodují podle ceny. Pokud se obrátíte na odborníka, je schopen vám poradit značku kotle, která má podobný výkon i při píznivější ceně. U dražších kotlů je dobré propočítat si návratnost vynaložených investic. Pokud se zastaví řádově na jednotkách let, je to optimální.

Tuhá paliva a jejich výhody

Tady nestačí zvažovat, zda budete topit dřevem, uhlím nebo rostlinnými peletkami. V současné době se velmi zpřísnila pravidla pro použití těchto kotlů. Jejich prodej se přesně řídí Zákonem o ochraně ovzduší. Ten již od roku 2014 postupně snižuje prodej a použití nejméně technologicky vyspělých zařízení. Tzv. technologickou vyspělost udávají emisní třídy (podle ČSN EN 303-5) na stupnici čísel jedna až pět, přičemž pětka je zárukou nejvyšší kvality – tedy nejmenšího znečištění ovzduší. V roce 2018 bude povolen pouze prodej kotlů splňujících emisní třídu 4 a 5. Nejšetrnější k životnímu prostředí je v tomto případě tzv. automatický kotel. V něm se palivo k hořáku dopravuje pomocí automatického dopravníku paliva. V hořáku se pak spaluje jen tolik paliva, kolik vyžaduje systém ústředního vytápění. Pokud přemýšlíte o výměně takového kotle, podívejte se na program Nová zelená úsporám a tzv. kotlíkové dotace, o kterých jsme již také psali.

Plynové kotle? Ano!

K výhodám plynových kotlů patří jednoznačně jejich osvědčená kvalita, nízká hmotnost a poměrně nízké pořizovací náklady. Všechny teplovodní plynové kotle také dokážou samy plynule regulovat výkon pro vytápění objektu. Sáhnout můžete po stacionárním kotli, jehož výhodou je například i možnost vytápění bez elektrické energie. Samotný kotel ovšem slouží výhradně na vytápění. Pokud však chcete pomocí kotle vytápět dům a zároveň ohřívat vodu, je potřeba uvažovat o jiném typu topného zařízení např. závěsný kotel. Ten má i systém průtočného ohřevu nebo vestavěný zásobník na vodu.

Turbokotle ne!

Turbokotle jsou díky způsobu odtahu zplodin přes zeď či střechu dost problematické. Navíc došlo k nařízení Evropské komise, které zakazuje od letošního roku jejich prodej. Těm se tedy raději vyhněte. Výrobci je mohou mít na skladě.

Kondenzační kotle

Kondenzační kotel může být dobrou volbou. Je schopen využít dodatečné teplo získané změnou skupenství z páry na vodu. Jeho účinnost je poměrně vysoká. Podle odborníků však tento systém funguje pouze v nízkoteplotním režimu, kde teplota spalin je pod rosným bodem. Daslší nevýhodou je návratnost investice.

Elektrokotle

K největším přednostem těchto kotlů patří jednoduchá obsluha a ekologický provoz. Jsou ideálním řešením, když nemáte v dosahu přípojku na plyn. Bohužel však patří k nejdražším zdrojům tepla. Pokud si vybíráte z této kategorie, měl by vás zajímat zejména jeho výkon s ohledem na rozlohu domu a jeho energetickou náročnost.

Závěrem:

Pokud chcete topit efektivně a s ohledem na finance, vsaďte na moderní technologie. Chytré elektrokotle samy rozpoznají, kdy je v dané nemovitosti aktivní sazba nízkého tarifu, a pouze v tuto dobu se aktivují. To stojí za přemýšlení nebo ne?

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+