Studentské bydlení. Trend dnešní doby!

09.09.2016 /

Koleje nebo jiná varianta pro studenty? Touhle otázkou se zabývá v posledních letech mnoho studentů především vysokých škol, kteří za studiem musí pravidelně dojíždět. Novým trendem, který se v ČR zabydlel, je proto tzv. studentské bydlení, které nabízejí i specializované realitní kanceláře. Řešení ovšem není jen jedno. Umíte si správně vybrat?

Bydlení na koleji

Bydlení na koleji je první variantou, o které studenti přemýšlí, když se na školu dostanou. Jde hlavně o finanční stránku, která se v českých rodinách stále více a častěji řeší. Sdílení jednoho bytu více studenty ovšem může být nakonec dražší než podnájem s kamarádem v klasickém bytě. Co všechno vám kolej nabídne? V první řadě hraje prim dobrá dostupnost do školy a také jisté sociální kontakty s ostatními studenty. Nevýhodou může naopak být nedostatek soukromí a prostor pro učení či jistý komfort. A není divu, klasické koleje jsou ve většině případů zastaralé, stěny jsou tenké (je tedy odevšad všechno slyšet) a společné sociální zařízení na patře také všem nevyhovuje. Dalším problémem bývá dodržování hodin příchodu a odchodu, cehož si cení spíše rodiče studentů, kteří nemají nad svými dětmi jinak dohled. Nelze ovšem všechna zařízení paušalizovat a kvalita bydlení může být odlišná. To se ovšem projeví okamžitě v ceně. Na kolej se navíc nedostane každý, jelikož studenti jsou posuzováni podle mnoha kritérií např. vzdálenost místa bydliště nebo prospěch.

V čem je lepší pronájem

Je jasné, že za poklesem zájmu stojí naopak zvýšený zájem o klasické pronájmy. Rozdíl v ceně totiž bývá mnohdy zanedbatelný a pronájem naopak komfortnější než kolej. Pokud se přidá fakt, že byt je v blízkosti školy, už prakticky není co řešit. V praxi to vypadá tak, že jeden byt obývají cca tři studenti. Někdy i více. Je třeba samozřejmě narazit na ohleduplné spolubydlící, ale to vám kolej také nezaručí. Často se proto stává, že studenti vymění i několik pronájmů, než se skutečně zabydlí.

Bydlení v nájemním bytě

Asi nejideánějším řešením je bydlet v nájemním bytě sám, to je ovšem dost drahá záležitost, kterou si jen málokterý student může dovolit. (Nebo bez podpory rodičů.) I přesto je o takový typ bydlení zájem. Ať už se rozhodujete jakkoli, není dobré dlouho čekat, neboť především podzimní měsíce je poptávka na vrcholu a najít vhodný azyl není snadné. Koloběh shánění tak často začíná už v srpnu a kulminuje v září, kdy po bytech v blízkosti škol bývá největší sháňka. Snad proto již před pár lety začaly vznikat i specializované realitní kanceláře, které nabízí tzv. studentské bydlení. Výhodou je, že makléř umí dobře poradit i odbavit celou zakázku a samotný proces značně urychlí a eliminuje případné přešlapy.

Soukromé koleje

V posledních letech také přibývá soukromých kolejí. Developeři vysokoškolákům nabízejí ubytování v prostorách, které pro ně rekonstruují nebo dokonce přímo budují. Tomuto faktu nahrává rostoucí počet vysokých škol i jejich studentů, kteří ubytování jinde než v soukromí nenašli. Rozdíl je patrný. Soukromé studentské ubytovny jsou pochopitelně lépe vybavené a s lepšími službami než ty, které nabízejí veřejné vysoké školy a univerzity. I tady si samozřejmě za lepší služby i komfort připlatíte. Mnohdy i několikanásobně. Projektů, které takto vznikly, jsou jen v Praze a Brně desítky. K nim se ještě v posledních letech přidaly i další soukromé menší projekty. Nabízí se tak speciální rodinné domy nebo byty v domech.

Než začnete shánět

Ještě než se vrhnete do procesu shánění, je dobré si sepsat všechno, co od svého bydlení očekáváte. Roli mohou hrát i skutečné maličkosti, a tak se připravte opravdu detailně. I koleje mohou pro mnoho studentů znamenat dobrou volbu, pokud nelpíte na komfortu.

Výhody nových kolejí

  • Nové koleje těží z partnerství se soukromými školami, které jinak obtížně shánějí ubytování pro své studenty. Naproti tomu kapacita kolejí veřejných škol bohužel nestačí ani k pokrytí vlastních potřeb. Vysoké školy ale navyšují ceny nájmů na kolejích rychleji než majitelé nemovitostí a současně to není vždy spojeno s růstem kvality.
  • Větší komfort
  • Větší soukromí

Ceny za ubytování

  • V pronájmu zaplatíte v Praze či Brně za spolubydlení okolo 3 000 korun měsíčně.
  • Ceny za ubytování na kolejích veřejných vysokých škol se pohybují od 1 500 do zhruba 5 500 v případě zrekonstruovaného a dobře vybaveného pokoje.
  • Ceny za ubytování v soukromých studentských kolejích se pohybují od 6 000 do 9 000 korun měsíčně.
  • Ceny za bydlení v samostatném pokoji vás vyjdou zhruba od 7 000 korun výše.

Do ceny nájmu by ale studenti neměli zapomenout započítávat i alternativní a transakční náklady ubytování, jako je cena jízdného do centra či do školy, a hodnotu doprovodných služeb. Mezi ty v soukromých školách patří například praní a žehlení prádla, vybavení lednicí a signálem wi-fi nebo třeba parkovacími místy.

Příspěvek na bydlení

Všichni studenti mohou využít jednotného příspěvku na ubytování, který jim je vyplacen bez ohledu na to, kde bydlí. Bližší informace vám podá příslušný úřad práce.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+