5 věcí, které byste si měli promyslet při plánování přestavby podkroví

22.11.2016 /

Vlastníte volnou půdu a plánujete ji přetvořit v nový obytný prostor? Super! Poradíme vám, co všechno na začátku zvážit, než se pustíte do přestavby.

1. Dobře plánujte

Je jasné, že univerzální návod na rekonstrukci půdy neexistuje, neboť všichni víme, že každá půda je jiná a nabízí tedy jiné možnosti. Právě proto je zásadním a prvním krokem detailní naplánovaní a promyšlení úprav. To jak tuto přípravnou fázi zvládnete, se do budoucna odrazí na útulnosti a praktičnosti pokoje. Platí tedy dvojnásob heslo: Dvakrát měř, jednou řež.

Připravte se také na kompromisy. Základním pravidlem je respektovat statiku a technologii, každý trám má svůj smysl a i kdyby sebevíc překážel, není možné jej jen tak odstranit. Jestliže je opravdu nutná úprava krovu, je potřeba se poradit s tesařem nebo statikem. Pokud si s čímkoli nevíte rady, vždy si raději přizvěte odborníka, než uděláte chybu, která vás bude stát mnoho peněz a úsilí.

2. Světlo vám ušetří budoucí náklady na energii

Světlo je v každém pokoji zásadní otázkou a z tmavého podkroví lze vykouzlit prosvětlený prostor, když zde samozřejmě umístíte střešní okna. Není to levná záležitost, ale rozhodně se vyplatí. Nechcete přece platit spoustu peněz za elektřinu ne?

3. Využijte všech koutů pro úložné prostory

Zejména v podkroví se sešikmenou střechou až na zem je ukládání věcí často problematické a atypické. Ve svém rozpočtu byste proto měli zohlednit i to, že část nábytku bude muset být vyrobena na míru. Náš tip: šikmý prostor uzavřete posuvnými dvířky a šikminu tak snadno a levně využijte jako úložný prostor. Díky kování na dveře a kolejničkám je to jednoduché a rychlé. Dostatečným úložným prostorem docílíte snadné údržby i pořádku, o přehlednosti ani nemluvě.

4. Multifunkčnost a fantazie? Proč ne!

Půdní prostor se od obyčejného pokoje liší svojí členitostí, možností využití zvýšených podest a pater a trámy. Pokud plánujete v podkroví např. dětský pokoj, můžete popustit uzdu své fantazii. Na trámy lze zavěsit lana, houpačky nebo dokonce celá houpací síť. Dětské království je pak plné pohybu a dítě si svůj pokojíček ihned oblíbí.

5. Sádrokarton na příčky? Ano!

Na příčky je nejlepší sádrokarton, jde o tzv. suché zdění. Jde o lehký materiál, se kterým se pracuje rychle a nezatěžuje podlahu ani strop. V podkroví myslete i na zateplení. Když bude tepelná izolace správná, nebude v podkroví v létě vedro a v zimě chladno.

Nezapomeňte: Podle stavebního zákona by měly být trámy při rekonstrukci podkroví opatřeny protipožárním nátěrem!

Ať se plány vydaří!

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+