Realitní trh: Rok 2016 byl velmi pozitivní

14.12.2016 /

Blíží se závěr roku, který byl zásluhou velikého zájmu o bydlení velice přínosný. Ten kdo se v tomto segmentu trhu pohybuje několik let, určitě zaznamenal jakousi reminiscenci na doby minulé, mám na mysli dobu ještě před finanční krizí, kdy nebyl problém prodat či pronajmout jakoukoliv nemovitost téměř bez profesionálního přístupu.

V letošním roce pravděpodobně každý, kdo se realitním trhem zabývá, zaznamenal ať již vlastní zkušeností či prostřednictvím médií nebývalý nárůst, dalo by se říci až boom. Příčinou tohoto růstu po 2 letech stagnace bylo několik faktorů. Kromě všeobecného povědomí, že se ,,máme opět všichni dobře“, což je samozřejmě vždy důležitá přidaná hodnota, to byly ve skutečnosti dva důvody a to nedostatek dokončených bytových projektů a výhodné pořízení hypotečních úvěrů.

Tzn., že pod vlivem těchto faktorů vznikl téměř ideální podnikatelský prostor pro ty, kteří se obchodem s realitami zabývají a to ať již jako zprostředkovatelé, tak i jako samotní investoři větších či menších projektů. Jedna věc nám ale bohužel pravděpodobně unikla. Situace, kdy je pro nás, kteří se realitním trhem zabýváme, aktuálně velice příznivé období, které může kdykoliv skončit nebo také trvat dalších několik let, by se mělo využít nejen v rámci samotného růstu zisků, ale zejména k možnosti zásadně změnit pohled široké veřejnosti na samotný obchod s realitami. Naše společnost se pohybuje v tomto odvětví trhu bezmála 15 let a po celou dobu slýchávám prostřednictvím realitních asociací, jak se podnikání v našem oboru prostřednictvím politické reprezentace změní tak, aby se nastavila jasná pravidla. Je to při tom tak jednoduché. Podněty k této problematice by jistě rád poskytl každý, kdo to s realitním trhem myslí dobře. Navíc proč nevyužít zkušenosti z ciziny? V USA je na realitního makléře pohlíženo s daleko větší vážností, než je tomu u nás. Je to dáno mimo jiné tím, že v těchto zemích dělá realitní makléř zejména svojí práci, tj. prodej, popřípadě správu nemovitosti po dobu jejího prodeje.

Realizace kupních smluv a tok peněz náleží jiným odborníkům, např. právníkům. Častým pozitivním jevem je, že při sjednání prodeje nemovitostí mají obě strany svého makléře tak, aby vše bylo vyvážené, což si v našem prostředí lze jen těžko představit. Na trhu s realitami jsem již za roky své praxe zažil ledacos, přesto mě v letošním roce překvapilo ne příliš férové jednání, kvůli kterému jsme byli dvakrát připraveni o podíly na provizích za realizované obchody.

Věřím tedy, že se v budoucnu posuneme správným směrem tak, aby činnost realitního trhu byla postavena na profesionálních a seriózních základech. Všem našim kolegům a klientům přeji za naši společnost krásné Vánoce, šťastný nový rok a v realitním světě samé pozitivní zkušenosti.

Václav Milec
jednatel společnosti

PRVNÍ VLTAVSKÁ s.r.o.
Bubenečská 21
Praha 6 – Bubeneč
tel.: +420 725 435 090
info@prvnivltavska.cz
www.prvnivltavska.cz

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+