Nový trend: Lidé si půjčují na bydlení i od developerů

16.06.2017 /

Vzhledem k zavedeným novinkám, o kterých jsme vás informovali už na začátku roku, jsou půjčky na byt či dům čím dál tím nedostupnější. Není divu, že se lidé snaží kombinovat všechny možné varianty úvěrů, aby na své vytoužené bydlení získali potřebné finance. Došlo i na půjčování od developerských firem.

Většina klientů dosáhne jen na 80 procent

Jak jsme již zmiňovali, Česká národní banka nejprve loni v říjnu a hned na to i letos v dubnu zpřísnila pravidla pro poskytování hypoték. Situace na trhu je taková, že banky nemohou většině klientů půjčit víc než na 80 procent celkové hodnoty nemovitosti. I přesto, že nejčastější volbou ze strany klientů je využití produktu stavebního spoření, dochází i na jiné způsoby. Toho využívají i developerské firmy při tvorbě nabídky služeb a produktů. Jak?

Developeři a způsoby platby nemovitosti

I když se finanční specialisté shodují na tom, že lidé dofinancování řeší nejčastěji s pomocí úvěru ze stavebního spoření či kombinací jiných, i nebankovních, úvěrů, začínají se u nás zabydlovat i jiné možnosti, jak získat bydlení bez dostatečné zásoby vlastních financí. Současné situace využili např. developeři. Kromě toho, že nabízí speciální splátkové kalendáře, najdeme na trhu i firmy, které nevyžadují žádnou hotovost předem. Příkladem za všechny jsou Ekonomické stavby. Svým klientům umožňují nákup pozemku s výstavbou domu formou následného splácení, přičemž vše financuje sama firma.

Může to být výrazně dražší

Lidé ve snaze dosáhnout svého cíle, nebo chcete-li naplnění svých snů, přestávají podle finančních poradců počítat a přemýšlet dopředu o penězích. Výhodné nabídky nemusí být zdaleka tak výhodné a kombinace více druhů půjček může samotnou koupi nemovitosti velmi výrazně prodražit. Půjčka od developera je rozhodně dražší variantou než financování s pomocí hypotečního úvěru. Určitě je třeba se předem dobře informovat a celou situaci zvážit dříve, než se komukoli „upíšete“.

Pro srovnání

Průměrné úrokové sazby hypoték se koncem roku dostaly na rekordních 1,77 procenta. Od začátku roku mírně vzrostly na 1,95 procenta, přesto se jedná o jedno z historicky nejnižších čísel v Česku.

Možná přijdou i další regulace. Jak to?

Banky si pravidla stanovená ČNB vykládají různě a ne vždy správně. Např. v případě, že si klient obstará půjčku na chybějící hotovost jinde, jako problém to mnoho bank nevidí. Regulace se totiž netýká jen hypoték, ale právě také úvěrů ze stavebních spořitelen, které jsou zajištěny nemovitostí. Pokud by ČNB přistoupila k dalším regulacím, může se stát, že řada lidí na vlastní bydlení vůbec nedosáhne. Pravděpodobnost, že se tak stane a ČNB výrazně omezí dofinancování nemovitosti jiným úvěrem, je bohužel poměrně vysoká. V případě, že by došlo k úplnému zakázání dofinancování, by to znamenalo, že klient bude nucen vydat se ze všech svých rezerv. To podle odborníků může mít za následek celkové ochlazení trhu.

Koupi bydlení komplikují i další faktory

Nejen omezení hypoték ze strany ČNB, ale i loňská změna zákona, kvůli které musí nově čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti platit kupec, komplikuje koupi vlastního bydlení. A dalším faktorem, který hraje v procesu roli, je i růst cen nemovitostí, a to doslova v desítkách procent. V praxi se stále častěji stává, že odhadní cena nemovitosti je o několik procent nižší než částka, kterou požaduje prodávající. Výše hypotéky se přitom počítá právě z odhadní ceny.

Za první čtvrtletí letošního roku poskytly stavební spořitelny úvěry za 14,4 miliardy korun. To představuje v meziročním srovnání nárůst o 41 procent.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+