Developeři vyčkávají. Metropolitní plán je „spasí“?

18.10.2017 /

Nová pravidla pro veškerou výstavbu v Praze. To byl měl přinést chystaný Metropolitní plán, na který developerské firmy napjatě čekají. Situaci týkající se současné bytové výstavby v Praze považují za tristní. Povolovací proces stagnuje. Jak dopadnou jednání o novém územním plánu, která stěžují neshody mezi magistrátem, ministerstvem pro místní rozvoj a ministerstvem životního prostředí?

Nemůžeme pořádně stavět

Kritika stavu bytové výstavby v hlavním městě ze strany developerů sílí! „Povolovací proces se prakticky zastavil. Metropolitní plán by měl být jednoznačný, aby příslušný stavební úřad mohl okamžitě rozhodnout o povolování,“ uvedl veřejně předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural. Metropolitní plán je ještě „v plenkách“, a tak developeři volají o pružnější jednání v rámci stávajícího územního plánu. Za vším je možná politikaření.

Stavební řízení by se měla zrychlit

Podle vedení některých developerských společností by se stavební řízení měla zpružnit a lhůty pro schvalování opravdu dodržovat. V 90 procentech případů se kvůli odvolávání přesouvá řízení k soudu. A u soudů bohužel lhůty definovány nejsou. Plán v současnosti vypracovává Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Do konce září by jej měl dostat magistrát, který jej má schválit. To vše pod dohledem ministerstva pro místní rozvoj.

Spor o pravidla pro výstavbu

Už od roku 2014 se vede spor mezi MMR a magistrátem. Instituce mají rozdílné představy ohledně pravidel pro výstavbu. Vše začalo sporem o pražské stavební předpisy. Ten vyvolala ministryně Karla Šlechtová z hnutí ANO. Tento spor je ovšem již dávno vyřešený, ale neshody se přelily na zmiňovaný Metropolitní plán. Ten je díky sporům blokovaný, což se mnoha zainteresovaným stranám nelíbí.

Jak dlouho může být plán pozastavený?

Metropolitní plán může ministerstvo pro místní rozvoj blokovat mnoha způsoby, a to až rok. Svou roli v celé věci hraje prokazatelně politikaření. Developeři i IPR upozorňují, že vliv na zmíněné procesy budou mít nadcházející sněmovní volby, ale také komunální. V Praze se volby uskuteční příští rok.

Metropolitní plán – fakta

Současný Metropolitní plán platí od roku 1999. Letos byla jeho platnost prodloužena z roku 2020 do roku 2022. První stavební povolení podle nového plánu bude v ideálním případě vydáno v roce 2024. Metropolitní plán bude novým územním plánem hlavního města Prahy. Jeho pořizování bylo zahájeno na základě usnesení zastupitelstva hl. m. Prahy ze 7. 6. 2012. Zastupitelé tehdy rozhodli o ukončení příprav předchozího územního plánu (tzv. Koncept 09); stále více se totiž ukazovala nutnost přistoupit k celkové proměně územního plánování Prahy. Metropolitní plán se od dosavadního územního plánu z roku 1999 bude velmi lišit. V jeho přípravách hrála velkou roli snaha poučit se z toho, co se ukázalo jako problematické.

Zdroj: iprpraha.cz

V jaké fázi je Metropolitní plán?

V současné době probíhá kontrola návrhu Metropolitního plánu pořizovatelem. IPR Praha jako zpracovatel předal ke kontrole verzi, která by již měla sloužit pro další krok v pořizování územního plánu – společné jednání. Podle harmonogramu, projednaného zastupitelstvem hl. m. Prahy, by proces projednávání měl začít na jaře 2018. Proces bude mít dvě kola – společné jednání a veřejné projednání.

Transparentnost na prvním místě

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy usiluje o intenzivní formu komunikace s městskými částmi i veřejností. Občané i vlastníci pozemků a spolky budou moci podávat v rámci druhého kola připomínky, které budou následně vyhodnocovány. Upravený návrh plánu pak bude schvalovat zastupitelstvo. Metropolitní plán by měl platit od roku 2022.

Otevřená debata s Pražany

Metropolitní plán se netýká jen developerů, ale všech investorů a obyvatel města. Pro dosažení vysoké transparentnosti se IPR rozhodl otevřít s Pražany debatu ještě předtím, než předloží samotný návrh Metropolitního plánu.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+