Z jakých kroků se obvykle skládá převod nemovitosti?

06.06.2013 /

V případě, že je koupě nemovitosti alespoň z části financována hypotečním úvěrem a kupní cena placena standardním způsobem, tedy prostřednictví advokátní / notářské úschovy, skládá se převod nemovitosti obvykle z těchto kroků:

Advokát připraví kupní smlouvu a smlouvu o advokátní úschově. Dbá přitom na to, aby smlouvy poskytovaly prodávajícímu jistotu, že dostane zaplaceno, pokud převede vlastnické právo na kupujícího a kupujícímu na druhou stranu garantovaly, že nepřijde o peníze, pokud by k převodu vlastnictví z jakéhokoliv důvodu nedošlo. K tomu mu slouží dva instituty advokátní úschova kupní ceny a odkládací podmínka kupní smlouvy.

Po podpisu kupní smlouvy a smlouvy o advokátní úschově uzavře kupující s bankou smlouvu o hypotečním úvěru. Prodávající současně uzavírá s bankou zástavní smlouvu k zajištění hypotečního úvěru kupujícího a posílá zástavní smlouvu na katastr nemovitostí.

Jakmile jsou zástavní smlouvy doručeny katastru nemovitostí, odesílá kupující své vlastní prostředky a banka úvěrové prostředky na účet advokátní úschovy, čímž nabývá kupní smlouva účinnosti a advokát předává kupní smlouvu ke vkladovému řízení na katastr nemovitostí.

Katastr nemovitostí má na přepis nemovitosti 30 dní, ale obvykle to zvládne daleko rychleji.

V případě, že vše proběhne v pořádku a kupující se stane vlastníkem prodávané nemovitosti, vyplácí advokát 96 % kupní ceny prodávajícímu. Zbývající 4 % kupní ceny zůstává v advokátní úschově do doby, než prodávající zpracuje a podá daňové přiznání k dani z převodu nemovitosti.

V případě, že k předpisu vlastnického práva do dohodnuté doby nedojde, vrací advokát celou složenou částku zpět účty, ze kterých byly na účet advokátní úschovy zaslány, čímž dochází k splacení hypotečního úvěru a výmazu zástavního práva, které jeho splacení zajišťuje.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+