Komu svěřit přípravu smluv?

06.06.2013 /

Převod nemovitosti je značně složitá operace. Ve většině případů jde navíc o mnohamiliónové transakce, které znamenají zadlužení na několik desítek let. V takových případech se vyplatí svěřit přípravu smluv specializovaným odborníkům. Těmito jsou především advokáti, tedy osoby, které mají zákonem stanovenou praxi, složili obtížné advokátní zkoušky a jsou zapsáni v seznamu advokátů vedených Českou advokátní komorou, která dohlíží na jejich činnost.

Vybírejte ty, kteří se na právo nemovitostí specializují a kteří jsou dostatečně pojištěni pro případ vzniku škody. Za dostatečný pojistný limit je obecně považována částka 50.000.000,- Kč. Nižší částky nemusí být dostatečné, neboť jde o celkovou částku, která slouží ke krytí škod v daném pojistném roce. V případě, že vám smlouvy připravuje realitní kancelář, je třeba si uvědomit, že tato není a ani nemůže být pro tento případ pojištěna, neboť realitní kancelář není vůbec oprávněna poskytovat za úplatu právní služby.

Realitní kancelář je vždy pouze zprostředkovatelem nebo tyto služby poskytuje bezúplatně jako doplňkovou službu ke své zprostředkovatelské činnosti. Otázkou pak zůstává, kdo nese v takovém případě za správnost smluv odpovědnost. Tam, kde vám návrh smlouvy předložila druhá smluvní strana, je třeba si uvědomit, že návrhy smluv připravoval pravděpodobně jejich advokát, který je povinen hájit především zájmy svého klienta. V takových případech doporučujeme vyhledat odbornou pomoc a nechat si smlouvy zkontrolovat ještě svým advokátem nebo využít specializovaných služeb jako je například www.kontrolasmluv.cz umožňující provést rychlou online kontrolu smluv z pohodlí domova a za zlomek ceny, kterou byste zaplatili za osobní návštěvu u advokáta.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+