Co je to smluvní pokuta v kupní smlouvě?

06.06.2013 /

Smluvní pokuta je jeden ze způsobů, jak si zajistit, že druhá smluvní strana splní, k čemu se ve smlouvě zavázala. V případě, že jedna smluvní strana svoji povinnost poruší, je povinna zaplatit druhé smluvní straně dohodnutou smluvní pokutu.

Ujednání o smluvní pokutě se standardně objevuje například u povinnosti kupujícího složit kupní cenu do advokátní úschovy, povinnosti obou smluvních stran uzavřít kupní smlouvu v případě, že pro její uzavření jsou splněny podmínky předpokládané budoucí kupní smlouvou nebo u povinnosti prodávající nemovitosti vyklidit a předat kupujícímu.

Smluvní pokuta je obvykle stanována procentní částkou z kupní ceny nebo pevnou částkou. Může být stanovena jako jednorázová nebo opakující se. Pokud je zaplacena smluvní pokuta, nemůže se druhá smluvní strana, pokud nebylo ve smlouvě sjednáno něco jiného, domáhat zaplacení náhrady škody, která ji porušením povinnosti vznikla. Smluvní pokuta tak často bývá označována jako paušalizovaná náhrada škody.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+