Co je věcné břemeno?

06.06.2013 /

Věcné břemeno (podle nového občanského zákoníku služebnosti a reálná břemena) omezuje vždy vlastníka jedné nemovitosti (služebná nemovitost) ve prospěch vlastníka jiné nemovitosti (panující nemovitost) nebo nějaké osoby tím, že vlastník služebné nemovitosti musí něco strpět (např. průchod přes svůj pozemek, nestavět nad určitou výšku) nebo něco vykonat (např. poskytovat rodičům důchod).

Typickým příkladem věcného břemene je právo vlastníka pozemku procházet přes sousedící cizí pozemek nebo právo doživotního bydlení zřízené ve prospěch rodičů při darování bytu dětem. Výhodou věcného břemene je, že k jeho zániku nedochází, stejně jako u zástavního práva, ani převodem zatížené nemovitosti.  Věcná břemena se nejčastěji zřizují smlouvou, ale mohou být zřízena i rozhodnutím soudu nebo vzniknout se zákona. Věcné břemeno může být zřízeno bezúplatně nebo za úplatu. Věcná břemena se u nemovitostí zapisují do katastru nemovitostí a na listu vlastnictví je nalezneme v části B1 a C.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+