Jaká je záruční doba za byt?

06.06.2013 /

V případě novostavby prodávané podnikatel spotřebiteli v rámci jeho podnikatelské činnosti  činí záruční doba 2 roky.

V případě starších bytů je situace složitější, neboť dvouletá záruka není v tomto případě stanovena zákonem, ale je možné si ji sjednat. To však neznamená, že by prodávající neodpovídal za případné vady nemovitosti. Dle současné právní úpravy odpovídá prodávající za vady, které má nemovitost v době jeho převzetí.

Platí přitom, že má-li nemovitost vady, o kterých prodávající ví, je povinen kupujícího při sjednávání kupní smlouvy na ně upozornit. Současně však platí, že prodávající neodpovídá za vady zjevné, které lze zjistit z běžné prohlídky při předání a za vady, které lze zjistit z katastru nemovitostí. Uvedené ale neplatí za předpokladu, že prodávající výslovně prohlásí, že nemovitost nemá žádné vady.

Občanský zákoník stanoví, že vady musí kupující uplatnit u prodávajícího bez zbytečného odkladu, kdy se o nich dozvěděl. Práva z odpovědnosti za vady se může kupující domáhat u soudu, jen jestliže vady vytkl nejpozději do šesti měsíců, po převzetí bytu.

Před koupí nemovitosti je tak velmi důležité nemovitost pečlivě prohlédnout. Vady, které jsou zjistitelné uplatnit ihned a vady, které nelze rozeznat běžnou prohlídkou uplatnit do 6 měsíců od převzetí nemovitosti. K později zjištěným vadám soud nepřihlíží. Kontrolu technického stavu je vhodné svěřit specializovaných odborníkům. Jedním z nich je například inspekce nemovitosti www.bytecheck.cz, která kupujícím pomůže případné vady včas rozpoznat a v mnoha případech i výrazně snížit kupní cenu.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+