Co to je list vlastnictví (LV) a jaké informace v něm najdu?

06.06.2013 /

List vlastnictví neboli výpis z katastru nemovitostí, je veřejná listina obsahující soupis nemovitostí, které v daném katastrálním území vlastní nebo spoluvlastní určitý vlastník. Tato listina slouží k prokazování vlastnictví daných nemovitostí, proto by si ji měli kupující před uzavřením smlouvy vždy obstarat a důkladně prostudovat. Na listu vlastnictví se zapisují některá omezení, které jsou s nemovitostí spojeny. Typicky zástavní právo, věcná břemena nebo poznámky o zahájených exekučních řízení. Navíc platí, že za vady, které lze zjistit z katastru nemovitostí, prodávající neodpovídá.

Obsah listu vlastnictví je členěn do částí A až F.

  • Aúdaje o vlastníku nemovitosti či jiném oprávněném
  • B – podrobné údaje o nemovitostech, které vlastní osoba uvedená v části A
  • B1 – jiná práva k nemovitostem uvedeným v části B, např. právo odpovídající věcnému břemenu
  • Comezení vlastnického práva, neboli závady váznoucí na nemovitosti, např. zástavní právo, povinnost odpovídající věcnému břemenu
  • Djiné zápisy, obsahuje údaje např. o probíhajících řízeních týkajících se evidovaných nemovitostí, které mohou mít vliv ve vztahu k zápisu
  • E – nabývací tituly a jiné podklady pro zápis, např. kupní či darovací smlouva
  • F – vztah bonitovaných půdně ekologických jednotek (BPEJ) k parcelám, týká se pouze zemědělských pozemků

List vlastnictví je možné získat na kterémkoliv katastrálním pracovišti, notáře nebo na CzechPOINTU. Cena je 50 Kč za jednu stranu.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+