Koupě staršího bytu. Jak byste si měli počínat?

01.12.2017 /

Novostaveb zejména ve velkých městech ubývá. Těch cenově dostupných je na trhu ještě méně. A tak nezbývá, než se vydat hledat byt starší. Co všechno by vám nemělo při jeho koupi uniknout?

Vše začíná lokalitou

Nový nebo starý, všechno začíná u lokality. Vždy si dopředu zjistěte, jaké možnosti lokalita nabízí. Jaká je zde dopravní obslužnost i občanská vybavenost. U starší zástavby to bývá jednodušší. Většinou jde o lokality, které již vybudovanou infrastrukturu mají.

Parkování častý problém

Horší to může být třeba s parkováním. Problém nastává také u panelových domů na nerevitalizovaných sídlištích. I tam je parkování zpravidla velký problém. Pokud vás tohle netrápí, protože všude dojedete MHD, pak není co řešit.

Sousedé a okolní hluk

Další otázkou jsou sousedé. Je dobré se trochu porozhlédnout a také se poptat lidí, kteří v domě bydlí. S kým je tu problém, kdo se chová nestandardně, jak je to tu s majiteli domácích mazlíčků a zda se zvířata chovají slušně. Hlučnost byste měli řešit rovněž. Zaposlouchejte se, zda vám v místě nevadí hluk z ulice. Prozkoumejte výhled do okolí i volnočasové možnosti. Orientace bytu i jednotlivých místností vám také hodně napoví o tom, jak se vám v bytě bude následně žít. Nachází se byt na frekventovaném místě? Jaký je tu noční život? Jezdí MHD pravidelně i v noci? To jsou všechno otázky, na které byste měli znát odpověď. A to i v případě, že kupujete byt na investici.

Technický stav bytu

Je jasné, že staré byty bývaly koncipovány jinak, než jak jsme zvyklí dnes. Často mají vysoké stropy, netypická okna, staré dřevěné podlahy… Rekonstrukce tak bývá častým následným krokem ihned po koupi. Jednak s ní musíte počítat finančně, ale zároveň i časově. Nebude asi možné se ihned nastěhovat, pokud to nebudete chtít řešit za pochodu či později.

Zásadní změny nejdou vždy

I když se starší byt dá hodně změnit, velké zásahy do konstrukce většinou nejsou možné. Důvodem jsou zpravidla překážející nosné zdi, se kterými nic neuděláte. Stejně tak, pokud je dům v ochraně památkářů, bude problém přesvědčit je o změně. Přesto něco jde, za dodržení pravidel, která jsou přísně stanovena.

Starší byt a zdraví

Na zdraví se při koupi nemovitosti často zapomíná. U novostaveb se hodně řeší kondenzace par, možnost výskytu plísní, výskyt stavebních chemikálií… Ale, ani do starých zdí nevidíte. A tak nemůžete odhadnout, jaké byly při stavbě použité materiály, natož jestli nejsou zdraví nebezpečné. Určitě je dobré pozvat si odborníka, nechat si dohledat podrobnou dokumentaci k domu i bytu a nechat vše posoudit stavebním specialistou. Ano, všechno něco stojí, ale koupě bytu je dostatečně drahá záležitost na to, abyste zanedbáním těchto věcí koupili zajíce v pytli. Pokud jste již starší byt zakoupili, nezapomínejte zde také větrat. Dělá se to kvůli vlhkosti ze zateplení, ale také kvůli případnému výskytu radonu.

Prozkoumejte právní stav nemovitosti

V neposlední řadě věnujte pozornost právnímu stavu nemovitosti. Zaměřte se na věcná břemena, exekuce i skutečné majitele nemovitosti.

Které vady odhalíte sami

  1. Sledujte, v jakém stavu je střecha domu.
  2. Zkontrolujte potrubí rozvodů vody tzv. stoupaček.
  3. Podívejte se, zda se v bytě nevyskytuje vlhkost, plíseň apod. (Stopy po vlhkosti objevíte snadno kolem oken a u stropů.)
  4. Ověřte si, zda má byt dostatečnou akustickou izolaci. Zjistíte to snadno tak, že je/není slyšet každé spláchnutí, dupot nebo hlasy.
  5. Zapněte více spotřebičů naráz. Funguje vše, jak má? Nevyhazují se pojistky?

Zjistěte si provozní náklady

Makléře nebo případně majitele bytu se rozhodně zeptejte na provozní náklady spojené s bytem. I když majitelé mohou spotřebovat podstatně méně nebo více než vaše rodina, je to jistý ukazatel. Z čísel se dá ledascos odvodit. Také se z nich dá odhadnout výše záloh pro první rok provozu. Určitě se také informujte na poplatky spojené s provozem a správou domu, jako je úklid společných prostor nebo příspěvky do fondu oprav apod.

Výhody koupě staršího bytu

Je jasné, že koupě staršího bytu může mít celou řadu výhod. Které to jsou?

  1. Starší byty se často nachází v centru velkých měst, neboť zde není možná nová výstavba.
  2. Další z výhod je cena. Starší nemovitost bývá i výrazně levnější než byt v nové zástavbě. Řádově jde o statisíce a mnohdy o miliony.
  3. Můžete si jej přetvořit s pomocí rekonstrukce k obrazu svému. Nový byt, který už je ve stádiu rozestavěnosti nebo dokonce hotový, už se nikomu moc měnit nechce. S dispozicemi to bývá navíc mnohem horší.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+