Co je to návrh na vklad, jak dlouho trvá a kolik stojí řízení před katastrem nemovitostí?

06.06.2013 /

Návrh na vklad je úkon, kterým navrhovatel žádá katastr nemovitosti (katastrální úřad) o provedení zápisu, kterým vzniká, mění se či zaniká právo k nemovitosti evidované v katastru nemovitostí.

Jinak řečeno, jedná se o podání na příslušném formuláři s přílohami adresované katastrálnímu úřadu, kterým navrhovatel žádá provedení konkrétního dovoleného zápisu. Např. pokud chce prodávající převést nemovitost na kupujícího, pak je nezbytné, aby byl podán návrh na vklad. Katastrální úřad návrh přezkoumá a rozhodne o něm a následně provede samotný vklad do katastru nemovitostí. Provedením vkladu se stává vlastníkem kupující, a to zpětně ke dni kdy byl podán návrh na vklad, tedy nikoliv ke dni provedení vkladu.

Katastrální úřad musí o návrhu rozhodnout do 30 dnů, případně do 60 dnů ve stanovených případech. Katastrální úřad je následně povinen provést vlastní vklad ve lhůtě 30 dnů. V souhrnu může tedy trvat celé řízení až 60 dnů, případně 90 dnů. Obvykle však trvá několik dnů.

Zahájení řízení před katastrálním úřadem stojí 1000 Kč za každý podaný návrh.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+