Jaké daňové povinnosti jsou spojeny s převodem nemovitosti?

06.06.2013 /

S úplatným převodem nemovitosti, jsou spojeny tyto daňové povinnosti:

  • Daň z převodu nemovitosti dle zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, darovací a dani z převodu nemovitostí. Tato daň je hrazena prodávajícím a činí 4 % z částky, za kterou je nemovitost pořizována nebo ceny stanovené znaleckým posudkem (daň se platí z té vyšší částky).
  • Daň z příjmů dle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. Tato daň je hrazena prodávajícím jen v určitých případech. Nemovitosti, které jsou osvobozeny od daně, jsou vyjmenovány v ustanovení § 4 zákona o daních z příjmů. Osvobozeny jsou tak například příjmy fyzických osob, které měly bydliště v nemovitosti nejméně po dobu 2 let bezprostředně před jejím prodejem, příjmy z prodeje nemovitostí či bytů, přesáhne-li doba mezi nabytím a prodejem dobu 5 let nebo příjmy, které jsou použity na zajištění bytové potřeby.

S bezúplatným převodem nemovitosti jsou spojeny následující daňové povinnosti:

  • Daň darovací dle zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, darovací a dani z převodu nemovitostí.
  • Daň z příjmů dle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. Tuto daň je třeba zaplatit pouze v případě, že se jedná o dar získaný v rámci podnikatelské činnosti (§ 3 odst. 4, písm. a uvedeného zákona).
Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+