Trendový diktát roku 2018. Vede zelená barva a geometrie

01.02.2018 /

Máte rádi trochu změny? Sledujete pravidelně měnící se trendy v oblasti designu, bytového textilu nebo nábytku? Pak pro vás je určený dnešní článek. Víme, bez čeho se letos doma neobejdete.

Každý, kdo trochu sleduje aktuální trendy v bydlení, jistě pokýve hlavou, když řekneme, že historie se ráda opakuje. Ať už máme na mysli jednotlivé slohy, nebo styly. Každou přehnanou zdobnost jednoho dne vždy vystřídala strohost a jednoduchost. Jednotlivé prvky, které vládly v historii, se často vrací i do budoucnosti, aby nám znovu a znovu udělaly radost, i když v trochu obnoveném kabátě.

Pro ty, kdo milují přírodu

Zelená je barvou roku. A zelená je nepochybně spjata s přírodou. Pokud chcete přesný odstín, je to greenery. Zelené stěny a doplňky s přírodními motivy jsou zkrátka v kurzu. Podobně jsou na tom doplňky připomínající exotiku. Určitě neuděláte špatně, když do svého domova pořídíte nějakou tu palmu v květináči nebo bílou stěnu pokryjete tapetami s motivem připomínajícím džungli. Trendy jsou i originální malby na zdech. Pokud chcete trochu oživit kuchyň, nebojte se bylinek. V květináči splní dvě služby najednou. Zajímavým fenoménem se podle bloggerů staly zavěšené rostliny s kořeny obalenými mechem, jménem Kokedama. Stále ještě in jsou i živé rostoucí stěny i závěsné systémy.

Přidejte barvy země

A protože jedna barva málokdy stačí, přidejte klidně doplňky v barvách země. Jednoznačný hit sezony je oranžový a rezavý odstín připomínající vyprahlou půdu Jižní Ameriky. Klasickou hnědou ovšem nic nezkazíte. Veselou zelenou skvěle doplní. Ideální kombinací je khaki. Pokud vám ani dvě barvy nestačí, klidně přidejte ještě modrou. Tuto kombinaci jsme mohli vidět na podzimních zahraničních veletrzích třeba v Miláně. Mimo modrou vám bude ladit i ledová růžová. Ta podle designérů bude rovněž v kurzu.

Trocha geometrie

Už nějaký ten rok vládne interiérovému designu i geometrie. Geometrické vzory se vyskytují takřka všude, kde to jen trochu lze. A ne jinak tomu bude i letos. Je jedno, v jaké podobě si ji doma zvolíte. Zda holdujete trojúhelníkům, obdélníkům nebo šestiúhelníkům. Slušet budou každé místnosti. Určitě si geometrie všimnete na bytovém textilu, stejně jako v nových kolekcích obkladů do koupelen či kuchyní. Výhodou je, že lze jednotlivé prvky dobře kombinovat a propojovat. Nemusíte se tak nutně řídit pouze výchozí barvou. A všechno do sebe krásně zapadne. Podle všeho se bude geometrie hojně kombinovat s absolutní abstrakcí a velmi sytými odstíny barev.

Kov a minimalismus

Rok 2018 by se také dal nazvat rokem kovu. Přibude kovových dekorativních prvků. Ideální variantou je měděná a zlatá barva.

Čeho byste se měli začít vzdávat

Jak bylo řečeno v úvodu: to nové nahrazuje staré. Ustupuje se tedy od vintage a retro kousků. Stejně tak by se mělo v interiéru šetřit se surovým dřevem. Všeho moc zkrátka škodí. Pasé už je také bílá v kuchyni, která byla na výsluní mnoho let. Působí sterilně a neosobně, a to se rozhodně v roce 2018 nosit nebude. Nebojte se do kuchyně vnést trochu živějších barev.

Barva, která vás uklidní

Pokud opravdu chcete doma klid, pak jsou letošní trendy vašim potřebám nakloněny. Zelená je totiž jednoznačně nejvíce uklidňující barva. Druhou je pak modrá. Ta pomyslně symbolizuje vodní hladinu. Určitě se hodí obě tyto barvy do ložnice a do míst, kde trávíte chvilky odpočinku. Pro zklidnění dobře funguje i hnědá barva. Často v podobě dřeva navozuje příjemný a hřejivý pocit, který vždy oceníte. Pokud chcete být neutrální, pak volte šedou nebo bílou. Obě barvy skvěle zkombinujete s ostatními aniž by to působilo nějak rušivě nebo přeplácaně. Velký pozor si dejte
při výběru barev do dětského pokoje.

Psychologie barev v interiéru

V souvislosti s trendy se nejčastěji hovoří o barvách. Tak bychom si měli trochu připomenout základní psychologii barev, která v interiéru hraje významnou roli. Na naši psychiku mají barvy obrovský vliv, a tak tento aspekt určitě nepodceňujte. Pokud jste například povahově vznětlivější, nebo býváte ve stresu a doma se potřebujete uklidnit, volte barvy jemnější a světlejší. Určitě nepoužívejte agresivní červené, fialové nebo černé tóny barev.

Doplňky

V případě doplňků barvy nejsou až tak zásadní. Jde hlavně o to, aby energické barvy nepokrývaly velké plochy, pokud si máte doma dopřát klid a pohodu. Velmi oblíbená je také křiklavá žlutá. Na tu si dejte pozor, neboť je v tomhle směru zrádná. Pokud je žluté moc, může vás po čase zneklidňovat.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+