Umělecká díla v interiéru

15.02.2018 /

Lidé jsou odjakživa spjati s uměním, aniž by to tušili. Každá věc, kterou vlastníme, ač se nám zdá prostá, i nicneříkající, je artefaktem, který žije svým životem a má duši. Dílem se stává v okamžiku, kdy ji tak vnímáme. Každý člověk touží po krásnu, touží žít v prostředí, které je mu milé, ve kterém se cítí dobře, a tím pádem se ho snaží dotvářet k obrazu svému.

Dnešní moderní doba září všemi styly

Umění 21. století je samé hledání. Nemá svůj konkrétní styl, prožívá takzvané trendy, které jsou neustále měnné, tudíž nezakoření. Proto jej nazýváme „Umění nové doby“.

V dnešní uspěchané době by si měl každý člověk uvědomit, že k jeho existenci patří věci, které mu napomohou objevovat krásno okamžiku, které ho naučí snít a odpoutávat se od všednosti. Umění je jakýsi dezert, který každý z nás může kdykoliv a za jakýchkoliv okolností konzumovat. Vytváříme v sobě své představy, jak si zútulnit svůj domov, jak a čím zkrášlit interiér, ve kterém trávíme velkou část svého života.

V mnoha případech se ale octneme ve slepé uličce, tápeme a nevíme, jak zhmotnit svoje vize. V naší metropoli existuje několik prestižních galerií, které jsou prověřeny časem, kde jsou nabízena díla předních umělců, kteří vstoupili do historie českého výtvarného umění. Najdete zde i díla současné mladé generace umělců, kteří se teprve etablují a vydávají na cestu ke slávě a uznání.

Jmenujme některé z nich. Ze starší generace umělců namátkově třeba malíře a grafika Vladimíra Komárka. Dnes již nežijící klasik se zapsal do dějin výtvarné kultury v sedm-desátých letech minulého století. Svojí tvorbou a hlavně svoji originalitou probořil hráze nekonvenčnosti a stal se tak navždy vrcholným představitelem výtvarného umění u nás. Jeho melancholická zátiší v nás zanechávají neopakovatelné pocity něžného smutku, krásy duše, ze které se náš život stává věčností.

Stejně tak jeho vrstevník, malíř, grafik a ilustrátor Jaroslav Šerých. Člověk oddaný Bohu, obdařený talentem, podle jeho slov to byl „dar z nebe“, věrný ve své tvorbě náboženským tématům, který tvořil s pokorou sobě vlastní, měl svůj duchovní svět, přes který nás svojí tvorbou informoval o stavu našeho bytí.

Ze současných umělců bychom ještě zmínili známého a tolik obdivovaného malíře, grafika a ilustrátora Zdeňka Netopila, který má na svém kontě více než šedesát ilustrovaných knih, je autorem několika poštovních známek a hlavně nositelem mnoha prestižních cen u nás i ve světě. Jeho tvorba by se dala nazvat srozumitelnou expresivní abstrakcí. Je v ní nesmírná touha po prožitcích, gejzíry odhalené lásky, nespoutanost, imaginace a především chuť žít a existovat. A tak bychom mohli jmenovat řadu talentů, se kterými se můžeme setkat, pokud budeme mít touhu po zážitcích a pokud nás vnitřní pocit zavede do některé ze zavedených galerií.

V ten okamžik se neostýchejte oslovit galeristu-profesionála, který vám dokáže poradit a oživit vaše představy. Věřte, že umění ať už jakékoliv, tříbí váš intelekt. Umělecký artefakt — obraz, grafika, plastika či socha jsou nedílnou součástí dnešního moderního interiéru. Patří k němu stejně jako spousta užitných věcí, které člověka obklopují.

Je nutné si uvědomit, že umělecké dílo není jen pouhým doplňkem, ale tím, co nás podvědomě oslovuje, co nám dodává energii a přinejmenším zpestřuje náš život.

Díla významných umělců jsou také jakýmsi trezorem, ve kterém je ukrytá hodnota, která se časem může změnit díky jejich stoupající ceně v perlu či briliant.

Každý rozumný a kultivovaný člověk ví, že v každé době vznikají hodnoty. A právě tyto hodnoty ve formě uměleckého díla bývají převážně věčné…

Richard Bergman

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+