Úrokové sazby porostou. S refinancováním neotálejte!

16.02.2018 /

Poptávka po nemovitostech (nejen na investici) nepolevila. Nezbrzdily ji ani vyšponované ceny, ani mírně se zvyšující úrokové sazby hypotečních úvěrů, natož pak přísnější pravidla pro poskytování hypoték, která nastolila ČNB minulý rok. To se ale může rychle změnit.

Sazby mohou vyšplhat až ke 3  %

O kolik procent letos porostou úrokové sazby, můžeme maximálně spekulovat. Ale odborníci se shodují na tom, že úrokové sazby hypotečních úvěrů vzrostou z průměrných 2,2  % na více než 3  %. Pro představu – jde o zvýšení měsíčních splátek pro konkrétní rodinu až o několik tisíc korun. Je tedy čas začít uvažovat, co s tím. Dá se dopředu něco dělat?

Refinancování dopředu

Realitní experti radí majitelům nemovitostí zatížených hypotékou, aby včas pamatovali na refinancování se současnými výhodnými sazbami. Lze tak učinit i s předstihem, neboť většina bank umožňuje refinancování jeden rok před skončením fixace. Možná je pravý čas zkontrolovat si svou smlouvu a začít jednat.

Objem hypotečních úvěrů neklesá

Vzhledem k obrovskému zájmu o vlastnické bydlení neklesá ani objem poskytnutých hypotečních úvěrů. Ba naopak. Realitní odborníci však varují, aby se lidé dobře připravili na budoucí vývoj, který již nebude kopírovat předchozí období. „Doba superlevných hypoték je za námi, což může mít neblahý dopad na řadu domácností. Mnoho kupujících se totiž nechalo zlákat k neuvážené půjčce na bydlení, a to bez ohledu na vysoké ceny nemovitostí a zdražující hypotéky. Bohužel však nepočítali s výrazným zvýšením splátek po skončení fixace, které může již nyní dosáhnout několika tisíc korun měsíčně,“ upozorňuje Denisa Višňovská, partner LEXXUS.

Podle odbornice průměrná úroková sazba ještě nedávno atakovala své historické minimum 1,77  %, dnes již činí cca 2,2  %. Podle posledních odhadů navíc do konce roku padne hranice 3  %. Zároveň stále rostou ceny nemovitostí. Kupující i majitelé zatížení hypotékou by si proto měli pořádně promyslet, jak postupovat, aby se jich růst sazeb příliš nedotkl. Určitě se vyplatí probrat možnosti s finančním poradcem či expertem. Návštěva banky se vám určitě vyplatí.

Co se vyplatí udělat

Podle odborníků je jednoznačně výhodné uzavřít hypotéku či refinancovat s co nejdelší dobou fixace úrokové sazby. Zvažujete refinancování u jiné banky? To se vyplatí tehdy, pokud jsou výhody z nové hypotéky větší než náklady na její pořízení. Jeho hlavním přínosem je co největší snížení úrokové sazby u zatím nesplacené části půjčky, případně výhodnější parametry nové hypotéky.

O refinancování můžete začít jednat i 3 roky předem

Aktuální situace naznačuje, že bychom o refinancování měli přemýšlet s dostatečným předstihem. Ideálně i více než rok před koncem fixace a naopak nejpozději rok před koncem fixace. To je doba, kterou má ve svých podmínkách většina bankovních domů. Jsou i banky, které nabízí i 2 nebo 3 roky předem. Nová doba fixace v takovém případě začíná běžet od schválení úvěru na refinancování. Pro příklad, pokud refinancujete 2 roky předem a máte 7letou fixaci, hypotéku s novou sazbou budete využívat 5 let.

Zdroj: LEXXUS

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+