Toužíte po pasivním domu? Nemusíte stavět nový! Můžete pouze vhodně rekonstruovat

19.02.2018 /

Kdo z nás by nechtěl dům, který šetří naši peněženku na výdajích za energie. Není ale třeba pomýšlet hned na stavbu zbrusu nového domova, mnohdy stačí vhodně rekonstruovat. Možná budete namítat, že i to vyžaduje jistý obnos peněz. Pokud ale budete chytří, můžete sehnat nemalé peníze i od státu. Jak a kde se informovat?

Státní dotace

Peníze jsou až na prvním místě, tak začneme právě u nich. Díky chytré rekonstrukci rodinného domu můžete dnes získat státní dotaci ve výši stovek tisíc korun. Dalším bonusem pro vás budou nižší náklady na provoz. Materiály a technologie, které to umožní, představí společnosti na šestém ročníku veletrhu nízkoenergetických staveb FOR PASIV. Ten se bude konat od 8. do 10. února 2018 v pražských Letňanech. Tímto vás na něj oficiálně zveme. Tip redakce: na internetu je možné sehnat lístky na veletrh se slevou.

Co byste měli vědět o dotacích na rekonstrukci

Oblíbený program Nová zelená úsporám pokračuje i v tomto roce. Víte, že finanční podporu z programu mohou získat i lidé, kteří rekonstruují starší domy? Je pravda, že podmínky pro získání dotace jsou poměrně přísné a vzhledem k materiálům, které jsou u stávajících staveb použité, je nutné rekonstrukci většinou pojmout komplexně, aby byl parametr spotřeby energie splněný.

Měli byste také vědět, že u rekonstrukcí se dotace přiznává na metr rekonstruované plochy. Jeho výše závisí na procentuální úspoře energie. Tady je dobré pro představu uvést příklad. Jestliže dosáhnete snížení energií o 60 %, můžete získat 3 800 Kč/m² na otvorové výplně, 1 200 Kč/m² na úpravu podlah a 800 Kč na m² střechy.

Co všechno vás čeká

Kromě potřebných financí budete ještě muset sehnat zkušeného architekta a solidní stavební firmu. Při takové rekonstrukci se rozhodně nevyplatí šetřit na materiálech. Naopak. Využití kvalitních materiálů a prvků je v tomto případě nezbytnou nutností. Součástí renovace, díky které stavba získá „nálepku” pasivní či velmi úsporná, bývá zpravidla realizace nových oken včetně případné změny velikosti i orientace, zateplení obvodových stěn, výměna střešní krytiny, výměna zdroje tepla a topné soustavy, instalace vnějších stínících prvků, využití rekuperační jednotky a také sanace zdiva.

Kde hledat potřebné informace

Než se do takové rozsáhlé rekonstrukce pustíte, je dobré se detailně informovat o všech možnostech a variantách. Nyní máte ideální příležitost, neboť veletrh FOR PASIV 2018 je právě před námi. Desítky renomovaných firem přivezou produkty a technologie, které patří bydlení budoucnosti. Bude to nejen úžasná podívaná, ale zároveň velmi inspirativní. Najdete zde všechny odpovědi na vaše dotazy. Můžete také oslovit odborníky a nechat si poradit přímo fundovaně. Kromě expozic poběží samozřejmě i neméně zajímavý doprovodný program, na který máte přístup. Na některé přednášky je třeba se dopředu přihlásit přes internet. K dispozici vám po celou dobu veletrhu bude i poradenské centrum, ve kterém budou rovněž odborníci na slovo vzatí. Úplnou novinkou je třináctý ročník konference s názvem Inovace pro nulové budovy, kterou zde poprvé uspořádá Centrum pasivního domu. Naše redakce samozřejmě na veletrhu nesmí chybět.

Zdroj tepla v pasivním domě

Je jasné, že i v pasivních domech je nutné vybudovat zdroj vytápění. Ten je potřeba nejen v zimě nebo když se venku ochladí, ale i v případech, kdy v domě není dostatek pasivních zisků tepla z jiných zdrojů, jako je slunce, vnitřní zařízení (televize, domácí spotřebiče) a teplo produkované obyvateli. Pasivní domy mají oproti klasickým domům velmi malý roční odběr energie na vytápění. Proto je důležité velmi dobře zvážit výši investice do zdroje tepla a otopné soustavy. Pokud je pořizovací cena hodně vysoká, je nutné zvlášť u pasivních domů počítat s dlouhou návratností.

Na vytápění existují různé názory, někdo preferuje nízkou investici spojenou s následnými vyššími náklady, někdo zase prosazuje opravdu minimální náklady i za cenu pořízení dražších topných systémů.

Jaké je pro vás to nejlepší řešení, můžete snadno zjistit opět na blížícím se veletrhu FOR PASIV 2018.

Další inspirace

Společně s veletrhem FOR PASIV proběhne i veletrh CESTY DŘEVA. Ten je pro vaši informaci zaměřený na dřevostavby, dřevěné konstrukce, materiály, výrobky, zpracování a technologie dřeva. Milovníci dřeva si tedy rozhodně přijdou na své.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+