Olomouc: Oblíbená část České republiky

14.07.2013 /

Z profesního pohledu na olomouckou lokalitu můžu konstatovat, že jde o velmi oblíbenou část České republiky. Velkou měrou k tomu přispívá zejména umístění v centrální části Moravy, z čehož vyplývá řada výhod.    

 

Olomouc se nachází uprostřed úrodné rovinaté Hané, což už s pohledem do minulosti hrálo významnou pozitivní roli. Historie, umístění, zemědělství, rozvinuté školství (Univerzita Palackého), dostupnost přírody (Jeseníky, Beskydy) jsou nejzásadnější kladné atributy statutárního, krajského města Olomouc. Pohledem na strukturu obyvatel by se nadneseně dalo říci, že jsme mladé, chytré město a to zejména díky již zmíněné univerzitě, která do města přitáhne spoustu mladých, vzdělaných lidí, kteří zde zapustí své kořeny. Největší výhoda Olomouce je, že se tady prostě bydlí dobře. Nechybí zde v podstatě nic, co by nejenom mladý člověk od života očekával. Byty se nám zde prodávají asi podobně, jako je tomu jinde v podobně velkých městech.

 

Obecně to jde asi shrnout tak, že čím větší město, tím větší potenciální poptávka a tím vyšší prodejní ceny. Když to však nepojmeme takto povrchně, tak je potřeba říct, že na prodej bytů má nejen v Olomouci vliv spousta menších aspektů a okolností. Lokalita, výměra, dispoziční uspořádání, technický stav domu i samotného bytu a měsíční náklady vynaložené na provoz bytu, jsou asi ty nejdůležitější. Pěkný, dobře uspořádaný byt v hezkém domě na „dobré adrese“ za výhodnou cenu se prodá lehce. Naopak předražený byt s velkým podílem negativních aspektů je téměř neprodejný. To vypovídá o tom, že je zde realitní trh „zdravý“. Cenové hladiny nově stavěných a prodávaných bytů se v poslední době celkem ustálily. Hodně zjednodušeně by se dalo říct, že nové standardní byty se prodávají za průměrně 30 tisíc Kč za m2. Nové byty v méně oblíbených lokalitách, ve velkých bytových domech jsou pak levnější a jejich cena může být někde kolem 26 tisíc. Naopak atraktivní byty v žádaných lokalitách v opravdu nadstandardním provedení mohou se svojí cenou šplhat i nad 35 tisíc. Naše realitní společnost se výhradně zaměřuje na lokalitu Olomouce a Olomouckého kraje. Nemáme žádnou pobočku jinde v republice, protože naše myšlenka je být ve své činnosti výborný tam, kde to dokonale známe, než být průměrný všude jinde.

 

Dobré pozemky pro individuální residenční výstavbu v Olomouci rozhodně chybí. Ve městě prakticky není z čeho vybírat. Tomu pak odpovídá i stále rostoucí cena stavebních pozemků. Jestliže se ovšem rozhlédneme v okolí cca 10  km kolem města, najdeme naopak hodně lokalit, kde jsou stavební pozemky k prodeji. I zde byl před několika lety nedostatek pěkných pozemků, menší obce však zareagovaly rychleji než samotné město a spoustu lokalit vyčlenili na výstavbu příměstského nebo vesnického bydlení.

 

Mgr. Martin Minář
jednatel společnosti

Metr2 reality s.r.o.
Krapkova 1159/3
Olomouc
GSM:  +420 608 775 777
m@metr2reality.cz

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+