Pozor na chyby při zařizování bytu!

24.04.2018 /

Všichni se snažíme o to, aby náš domov vypadal co nejlépe a nejútulněji. Ve snaze o dokonalost však jednoduše naděláme chyby, které si ani sami neuvědomujeme. Které patří k těm nejzákladnějším?

Příliš detailů

Na trhu je spousta krásných věcí, po kterých toužíme. Jen těžko se někdy odolává tomuto pokušení. Na začátku je pár nových věcí v pořádku a do interiéru snadno zapadnou. Čím je však věcí více, tím hůře se k sobě slaďují. Uvědomte si, že při výběru interiérových doplňků je důležité dodržet jistou míru. Udržet se na uzdě, neboť všeho moc škodí. Příliš mnoho detailů interiéru uškodí.

Přehnaná sladěnost barev

Často se stává, že se člověk nadchne pro určitou barvu, ve snaze zakomponovat ji lehce do svého interiérového vybavení a doplňků. Když to přeženete, celá místnost jakoby splyne do jedné barvy. Držte se proto pravidla jedné hlavní barvy, kterou doplňte minimálně o dvě vedlejší.

Špatně zvolené osvětlení

Mezi další časté chyby patří nedostatečné nebo špatně zvolené osvětlení. Nejde pouze o jeho vzhled, ale i funkci. Nedostatek světla při vaření, oslňující světlo či žluté teplé světlo v pracovně ― to jsou nejčastější neduhy, které se podepisují na tom, jak se aktuálně cítíte. Při výběru světla se tedy neřiďte pouze cenou, ekonomičností a designem, ale také barvou, rozsahem světla i jeho intenzitou. Pro každou činnost se hodí jiný druh světla. Studenější odstín bílé vám při práci pomůže ke zvýšení produktivity. Naopak teplejší žluté světlo je vhodnější k odpočinkovým aktivitám nebo při večerním čtení.

Koberce a rohože

Teplá podlahová krytina je častým vybavením domácnosti. Nejčastějších chyb se dopouštíme při výběru velikosti. Také máte doma velký koberec pod malým konferenčním stolkem? Právě u koberců platí dvakrát měř než koupíš. Při umisťování doplňkového koberce k sedačce si při vyměřování rozmístěte veškerá křesla a židle v okolí tak, jako by se na nich sedělo. Koberec by měl vždy alespoň trochu přesahovat přes nábytek.

Vybavení podle katalogu

Mnohým z nás se líbí interiéry v katalozích. Pro inspiraci je to fajn, ale striktně se vybavením neřiďte. Nebojte se ovšem do interiéru vnést i kousek sebe. Světoví designéři radí, že k dokonalosti je nejlepší střídat různé linie, výšky i materiály, aby domov nepůsobil jednotvárným dojmem. Kombinujte, opatrně mixujte a nekopírujte.

Uspořádání nábytku

Dříve bývalo pravidlem instalovat nábytek podél stěn. Šetřil se tím prostor v místnosti. Úspory prostoru jsou na místě, ale nic se nemá přehánět, aby váš domov nepřipomínal spíše taneční parket. Útulnost do interiéru vnesete tím, že racionálně využijete jak volnou plochu, tak její střed. Sofa uprostřed místnosti není vůbec na škodu.

„Barikády“ z kusů nábytku

Obsadit prostor v místnosti je jedna věc, ale zamezit volnému pohybu je také špatně. Jestliže nábytek brání, abyste se volně pohybovali po místnosti, interiér volá po okamžité změně. Je nutné vytvořit rovnováhu mezi prostorností a nepřehledností.

Jednota stylu

Každý pes jiná ves. Tak to často vypadá, když se nedodrží jednotnost stylu. Můžete se opět inspirovat trendy, ale základním pravidlem je, dodržet původní záměr jednoho stylu od začátku až do konce. Ladit by mělo jak obložení, tak nábytek, textil i doplňky. To vše musí být ve vzájemném souladu.

Další typy pro dokonale zařízený interiér

Vybíráte barvu stěn jako první? Chyba! To, že barva stěn je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, ještě neznamená, že byste tohle rozhodnutí měli udělat jako první a barvu stěn vybírat jako první. Jakmile vyberete základní látky v interiéru (koberce, polštáře, čalounění), je relativně snadné zvolit ladící barvu na stěny. Najít látky, které se vám budou opravdu líbit, potom, co se definitivně rozhodnete pro nějakou barvu stěn, je mnohem těžší.

Textury. Tady platí, že čím více textur a vzorů u textilií použijete, tím zajímavějším a autentičtějším dojmem bude místnost působit. Pamatujte ovšem, že kombinování více textur a vzorů je velice náročný proces, který může dopadnout skvěle, ale také jím lze mnohé pokazit.

Nenakupujte pouze v jednom obchodě! I když je nakupování na jednom místě hitem poslední doby, má většinou za následek méně vizuálně zajímavý výsledek. Zkuste raději obchody s více designovými řadami nebo online obchody, které mají zboží od více výrobců a značek. Váš domov nebude působit nudně.

Tapety se svislými pruhy opticky zvětší plochu malé místnosti.

Okna bez rolet a záclon jsou sice úžasné v loftu, ale v běžném bytě budou působit špatně.

Jednoduchý interiér, kterému dominují čisté linie, minimalismus a stručnost v dekoraci, mnohdy připomíná kancelářské prostory. I když se vám tento styl může líbit, v bytovém interiéru to není úplně na místě. Nebudete se v něm cítit úplně jako doma a vaše návštěva pravděpodobně také ne.

Jedna rada na závěr k nátěrům

Nenatírejte stěny až ke stropu. Strop nechte klidně bílý, nebo ve světlém odstínu. Opticky tak zvětšíte prostor. Barvu stropu nechte přesáhnout ještě několik cm na stěny, tak aby po obvodu místnosti vznikl světlý pás.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+